10 tips om het gezellig te houden aan tafel

Je maakt je zorgen of hij wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, of hij niet hongerig – en dus veel te vroeg – wakker wordt, en of hij zich wel goed ontwikkelt op alleen pasta. Heel veel kinderen gaan door zo’n moeilijke fase qua eten. Je bent dus niet de enige die ermee worstelt, misschien dat die gedachte wat helpt! 

Waarom zo moeilijk?

Goed om je te realiseren: je kunt kinderen niet dwingen om te eten. En hoe gestrester je erover bent, hoe kleiner de kans dat ze meer of beter gaan eten. Kinderen die voelen dat ze opeens de macht hebben in een situatie (niet eten wat jij ze aanbiedt), proberen die macht juist vast te houden. Ze testen je grenzen en verkennen hun eigen onafhankelijkheid.

 

Zie het dus niet als een persoonlijke aanval op jou of je kookkunsten, maar als een doodnormale ontwikkelingsfase. 

Etenstijd: zo wordt het weer relaxed 

Natuurlijk moeten kinderen leren waar hun grenzen liggen, maar niemand heeft zin in elke avond strijd tijdens het eten. Met deze tips in je achterhoofd wordt het weer relaxed aan tafel – en kun je zelf ook rustig eten!

  1. Laat het los Probeer vanaf nu de maaltijd als een gezellig moment met de familie te zien, in plaats van te focussen op de inname van alle juiste voedingsstoffen. 

  2. Maak een schema met vaste eet- en snacktijden. Kinderen zijn dol op regelmaat, dat doet wonderen! Geef buiten deze momenten dus geen extra snacks. Als je kind hongerig is rond etenstijd, is de kans groter dat hij een hap neemt van wat je hem voorzet. Honger maakt rauwe bonen zoet! 

  3. Bied gezonde keuzes aan. Maak je je zorgen of je kind wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt? Bied dan (bijvoorbeeld als tussendoortje) verschillende, maar alleen gezonde keuzes aan. Dat hij mag kiezen, geeft hem een gevoel van controle en zelfvertrouwen. Grote kans dat hij dan best eens iets nieuws wil proberen.

  4. Houd het simpel. ‘Dit eten we vanavond. Als je het niet wilt eten, mag je van tafel.’ Geef je kind dus niet iets anders. Houd een bordje apart voor als hij een uur later met honger terugkomt. Bied dan dezelfde maaltijd aan, en niets anders. Zo leert je kind na een tijdje vanzelf te eten wat de pot schaft. 

  5. Leid je kind niet af. Geen vliegtuigjes, geen lekkere toetjes als beloning, geen tv of tablet tijdens het eten. Een goede relatie met eten opbouwen lukt alleen als je kind bewust bezig is met wat hij eet. 

  6. Geef je kind een taak. Door hem te betrekken bij de voorbereiding van het avondeten, zal hij eerder gemotiveerd zijn om te eten. Laat hem de tafel dekken, servetjes vouwen of de boontjes in de pan doen. 

  7. Eet samen aan tafel. Maak van het avondeten een gezellig moment voor iedereen. Deel je hoogte- en dieptepunt van de dag, geniet van de tijd met het gezin en focus op elkaar, in plaats van op wat je kind precies eet. Dat helpt hem een gezonde relatie met eten op te bouwen.

  8. Schep je kind niet meer op dan hij op kan. Zijn maag is grofweg zo groot als zijn vuist. Best klein! Gebruik eventueel een wat kleiner bord, dan kan je kind zijn maaltijd beter overzien. 

  9. Focus niet op ‘bordje leeg’. Vertrouw erop dat je kind genoeg heeft gegeten als hij zegt dat hij vol is. Als hij de helft van een bord vol voedzaam eten heeft gegeten, is dat ook oké. Het leegeten van je bord is geen maatstaf voor een gezonde eetlust. 

  10. Geef het goede voorbeeld. Je rol als ouder is om je kind te helpen een gezonde relatie met eten op te bouwen. Een belangrijke basis voor de rest van zijn leven. Maak van eten dus geen obsessie. Als je negatief praat over eten, gewicht en lichaamsbeeld, is de kans groot dat je kind daar wat van meeneemt. Leer je kind op zijn lichaam te vertrouwen en laat zien dat eten een moment van verbinding is.

Kinderen testen je grenzen, je geduld en je emotionele capaciteit. Dat weten wij als geen ander! En daarom helpen we je graag en uitgebreid. Bekijk meer tips en voorbeeldsituaties over eten in de Howtotalk-app.