Voor 15:00 besteld, morgen in huis
5 sterren op Google
200.000+ tevreden klanten
190.000 volgers op Instagram

Verbeter bedtijdroutines: communiceren met begrip en geduld voor je peuter

Je kent vast wel de uitdagingen rondom bedtijd bij peuters. Het ene moment slaapt je kind als een roos, en het volgende moment is elke avond een strijd. Vele ouders vragen zich af: “Wat doe ik verkeerd?” of “Hoe kan ik dit verbeteren?” De sleutel ligt in de manier van communiceren en het bieden van emotionele steun.

Het belang van emoties erkennen

Kinderen hebben, net als volwassenen, behoefte aan erkenning van hun gevoelens. Wanneer je kind huilt of moeilijk doet bij bedtijd, probeer dan de neiging te weerstaan om te dreigen of te straffen. In plaats daarvan, benoem wat je ziet: “Ik zie dat je het moeilijk vindt nu ik wegga.” Deze aanpak laat je kind weten dat zijn of haar gevoelens geldig en begrepen zijn.

Bied veiligheid

Veiligheid is een kernbehoefte voor elk kind. In plaats van weg te lopen of te dreigen, is het effectiever om aanwezigheid en veiligheid te bieden. Zeg bijvoorbeeld: “Ik laat je niet alleen. Ik ben hier vlakbij in huis.” Dit verzekert je kind ervan dat het veilig is, zelfs als het tijd is om te slapen.

Gebruik check-ins in plaats van straffen

Kinderen hebben behoefte aan geruststelling. In plaats van weg te lopen of te dreigen met niet terugkomen, probeer check-ins: “Ik geef je een dikke knuffel en kom over een paar minuten terug om te kijken hoe het met je gaat.” Dit biedt je kind comfort en vertrouwen dat je er bent, zelfs als je niet in dezelfde kamer bent.

Nieuwsgierigheid boven beleren

Kinderen reageren beter op nieuwsgierigheid dan op belerende opmerkingen. In plaats van frustratie te uiten (“Je doet dit elke avond”), toon nieuwsgierigheid: “Bedtijd vind je lastig. Wat zou het makkelijker voor je kunnen maken?” Dit moedigt je kind aan om na te denken over oplossingen en voelt zich gehoord.

De Howtotalk-methode

Bij Howtotalk begrijpen we de uitdagingen waar ouders van peuters mee te maken krijgen. Onze methode is gericht op positieve opvoeding en leert je anders te communiceren met je kind. Door grenzen te stellen zonder te kwetsen, ontwikkel je een sterke, positieve band met je kind.

How2talk2kids: Broers en zussen zonder rivaliteit

Bekijk product

Tot slot

Onthoud dat het normaal is dat je peuter je ‘s nachts nodig heeft, en dat het ook normaal is dat je wilt dat je kind ‘s nachts slaapt. Het gaat erom een balans te vinden tussen zorgzaam zijn voor jezelf en je kind. Door je communicatiestijl aan te passen, kun je deze uitdagende bedtijdmomenten veranderen in kansen voor groei en verbinding.