Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Over de methode

Niemand neemt zich bij het opstaan voor: vandaag ga ik eens flink tekeer tegen mijn kinderen. En toch is het moeilijk om niet te ontploffen als je wéér over die rugzak struikelt, zelf de vuile was vanonder het bed moet graaien of als je peuter de baby een mep geeft. Wat te doen?

Anders communiceren

Liefde heb je genoeg. Maar door op een andere manier met je kind te communiceren, kun je dat ook makkelijker laten zien. Howtotalk helpt je de sfeer in huis goed te krijgen en te houden. Een sfeer waarin kinderen én ouders zichzelf kunnen zijn en waarin er respect is voor alle gevoelens. Een sfeer waarin ruimte is voor wensen, maar ook voor grenzen. Intussen ontwikkelt je kind genoeg zelfvertrouwen om de wereld aan te kunnen.

Voor iedereen

Positive parenting, gentle parenting, positief opvoeden: hoe je het ook noemt, Howtotalk zorgt dat je in verbinding bent met je kind en tegelijkertijd grenzen aangeeft. Centraal staan een positieve, liefdevolle aanpak, communiceren met respect en focus op zelfstandigheid.

Je kunt de Howtotalk-methode toepassen bij kinderen van 2 tot 20 jaar, en iedereen kan het leren. Als het kwartje eenmaal valt, is het een kwestie van oefenen. Daar kunnen wij bij helpen. Heb je de oefeningen eenmaal omgezet in automatisme, dan pluk je daar je leven lang de vruchten van. Zowel jij als je kind ervaren meer rust, respect, ruimte en vertrouwen.

Een sterke basis

De Howtotalk-formule is gebaseerd op het levenslange werk van kinderpsycholoog en therapeut dr. Haim Ginott, en in navolging daarvan op de wereldwijde bestseller How to talk so kids will listen & listen so kids will talk van Adele Faber en Elaine Mazlish. Wetenschappelijk onderzoek en meer dan 50.000 trainingen aan ouders en opvoeders leidden tot onze versie van de methode. Liefdevol, met respect voor iedereen en met vertrouwen in het kind voorop.

De 6 bouwstenen

We goten de vaardigheden in 6 modules, met ieder een eigen thema.

  • Bouwsteen 1: Gevoelens

    Gevoelens

    Veel ouders zijn geneigd om gemiep weg te wuiven, gehuil te sussen en boosheid de kop in te drukken. Maar een kind dat zich gehoord en gezien voelt, komt eerder tot bedaren en staat daardoor ook eerder open voor wat er tegen hem wordt gezegd. Hij voelt zich waardig en getroost, want zijn emotie doet ertoe. In deze bouwsteen leggen we uit hoe je stil kunt staan bij de gevoelens van kinderen. Zonder oordeel, en zonder je eigen grenzen uit het oog te verliezen.

  • Bouwsteen 2: Meewerkend gedrag

    Meewerkend gedrag

    We hebben allemaal weleens een kort lontje. Vaak stapelen ergernissen zich op: je vraagt voor de zoveelste keer of die jas even opgehangen kan worden, en op een dag ontplof je. Door kinderen op een positieve manier uit te nodigen om mee te werken, blijft het een stuk gezelliger in huis. En nog belangrijker: het zelfvertrouwen en oplossend vermogen van je kind nemen alleen maar toe. In deze bouwsteen leer je verschillende manieren om je kind mee te krijgen en intussen in goed contact te blijven.

  • Bouwsteen 3: Grenzen

    Grenzen

    Je kind straffen als hij over grenzen gaat heeft niet zo veel zin. Hem uitleggen wat de consequenties van zijn gedrag zijn wél. En ook hier geldt: maak ruimte voor de emoties van je kind, dan blijf je in contact. Deze bouwsteen gaat over grenzen stellen, grenzen bewaken en je kind zich verantwoordelijk laten voelen voor zijn gedrag. En als dat allemaal niet werkt: over het samen oplossen van problemen. Zo laat je je kind in zijn waarde – en leert hij hetzelfde te doen voor anderen.

  • Bouwsteen 4: Autonomie

    Autonomie

    Hoe kunnen we kinderen helpen zelfstandige, onafhankelijke mensen te worden? Door ze te laten ervaren. Hoe moeilijk het ook is: door teleurstellingen er te laten zijn, en door niet meteen antwoord te geven op elke hoe-zit-dat-vraag, leert je kind onderzoeken, analyseren en concluderen. Natuurlijk blijf je in de buurt. Door begrip te hebben voor zijn worsteling en je kind te leren zichzelf te helpen, voorzie je hem van misschien wel het allerbelangrijkste: autonomie en zelfvertrouwen. Daar gaat deze bouwsteen over.

  • Bouwsteen 5: Complimenten

    Complimenten

    Onze vertrouwde manier van complimenten geven is niet de meest behulpzame. Lastig, want wie roept er niet direct ‘Wat móói!’ bij een tekening van zijn kind? En wat is daar eigenlijk mis mee? In een notendop: als alles maar fantastisch gevonden wordt, kunnen kinderen gaan twijfelen aan de woorden van hun ouders. Wat vinden ze er nou écht van? Ook kunnen ze de druk voelen om een volgende keer net zo goed te presteren. In deze bouwsteen staan we stil bij een alternatief: beschrijvend prijzen. Daarmee leert je kind zichzelf te prijzen – het allergrootste compliment.

  • Bouwsteen 6: Rollen

    Rollen

    Van ‘ik moet ook altijd op jou wachten’ tot een liefdevol ‘mijn klunsje in huis’: je kind een rol toebedelen of een etiket opplakken lijkt onschuldig, maar kan langdurige gevolgen hebben. Je kind gaat zich naar zo’n rol gedragen en kan zichzelf steeds moeilijker ‘anders’ zien. Hij denkt: tja, ik bén ook gewoon langzaam. Of: iedereen weet dat ik onhandig ben. In deze bouwsteen staan we stil bij hoe je kinderen kunt bevrijden van zo’n rol of etiket. Door te focussen op wat een kind nog meer in zijn mars heeft, kan hij worden wie hij wil zijn – zonder de belemmerende gedachten en overtuigingen van wie dan ook.

Thema’s

5 tips voor positieve gevoelens tussen broers en zussen

Als kinderen een goede relatie met elkaar hebben zal rivaliteit onderling minder zijn. Daarom is het heel belangrijk om vanaf […]

Lees verder
Inhaligheid aan tafel

Situatie Een gezellig, uitgebreid ontbijt wordt hier thuis vaak verpest door het inhalige gedrag van mijn oudste zoon (16). Hij […]

Lees verder
Niet naar bed willen

Situatie Naar bed brengen is bij mijn kinderen van 3 en 5 een ramp. Eerst vraag ik het aardig, vervolgens […]

Lees verder
Kind wil niet gaan slapen

Situatie Mijn zoon van 8 is altijd heel lang aan het dralen voordat hij naar bed gaat. Dan moet er […]

Lees verder
Stempel

Hoe komen kinderen überhaupt aan hun stempel? Door de vele verhalen uit onze workshops, realiseer ik me keer op keer […]

Lees verder
Hoe ga je om met liegen?

Een leugen van je kind weerspiegelt meestal een wens of een angst. Focus op de wens of de angst in […]

Lees verder
Autonomie & de dagelijkse strijd

Een van onze belangrijkste taken als ouders is om onze kinderen te helpen los van ons te komen. We moeten […]

Lees verder
Als een kind op zichzelf vertrouwt

Ik weet nog goed dat ik samen met mijn man Bart een keer Emma’s fiets gingen ophalen bij de fietsenmaker. […]

Lees verder
Ruzie tussen broers en zussen – Het ridderkasteel

Veel ouders hebben de neiging om onmiddellijk in te grijpen als er een conflict dreigt tussen hun kinderen. Gebruikelijke reacties […]

Lees verder
Mijn kinderen gaan elkaar fysiek te lijf

Wat doe je met een kind dat, om wat voor reden dan ook, een broertje of zusje fysiek te lijf […]

Lees verder
10 manieren om kinderen te (bege)leiden zonder straf! Hoe dan?

On alternatives to punishment, we asked parents, “Why do you punish?” “If you don’t punish them, they’ll try to get […]

Lees verder
Omgaan met driftbuien

Je kind wilt toch echt PERSE dat mama haar tandenpoetst in plaats van papa, of ze wilt kosten wat het […]

Lees verder
Alle gevoelens accepteren

Wat we eígenlijk tegen onze kinderen zeggen met ‘er is niks aan de hand, je hoeft niet te huilen’ is: […]

Lees verder
Baas over eigen lijf. Zo leg je dat uit

4 tips Luisteren naar je lichaamVertel je kinderen dat ze altijd naar hun lichaam luisteren. Dat kan al op jonge leeftijd in gewone […]

Lees verder
Zelfvertrouwen stimuleren

Kinderen zijn ons alles en het mooiste en belangrijkste wat we de wereld kunnen geven. We voeden ze op en […]

Lees verder
Mijn kind luistert niet!

‘Mijn driejarige zoon luistert echt nooit als ik hem iets vraag te doen…’  ‘Als ik mijn dochter van vijf vraag […]

Lees verder
In plaats van STRAF

Tips om liefdevol grenzen te stellen.

Lees verder
Schermtijd: 5 tips om ermee te dealen

Tips om liefdevol grenzen te stellen.

Lees verder
10 tips om het gezellig te houden aan tafel

Je maakt je zorgen of hij wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, of hij niet hongerig – en dus veel te vroeg […]

Lees verder
‘Ik verveel me! Er is echt helemaal NIKS te doen…’

Ook tijdens een rustig weekend kan je kind het lastig vinden om zich te vermaken. Onze tip: vul die lege […]

Lees verder
Veilig social media gebruiken

Het draait allemaal om communicatie, grenzen stellen én een goede band met je kind. Laat dat nou net zijn waar […]

Lees verder
Betere communicatie met je kind? Stel specifiekere vragen

We hebben allemaal wel eens dat gesprek met onze kinderen gehad: “Wat heb je vandaag gedaan?” “Niks.” Of we krijgen […]

Lees verder

Ontdek de Howtoplay speelgoedboxen

Selecteer een speelgoedbox afgestemd op de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind. Elke box is gevuld met deskundig samengesteld speelgoed om leren en groei te bevorderen. We leveren aan huis; het enige wat je hoeft te doen is met je kind ontdekken wat de wereld van spelend leren jullie kan bieden.

Nu beschikbaar voor 0-4, 5-6 en 7-8 maanden

Howtotalk: dé methode voor easy opvoeden

Klaar met tot drie tellen, straffen en uit je slof schieten? Howtotalk, een van de gentle methodes op opvoedplatform Howtogrow, helpt je met een andere aanpak. Ontwikkel een sterke band met je kind en leer positief te dealen met driftbuien, gedoe aan tafel, schermtijd en nog veel meer.