Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Mijn kind maakt zijn huiswerk niet

Situatie

Mijn kind (12) kent werkelijk alle excuses die er maar zijn om niet aan zijn huiswerk te hoeven beginnen. ‘Het hoeft nog niet af’, ‘Ik heb vandaag geen huiswerk’, ‘Ik ben het vergeten’ of ‘Ik doe het morgen wel’. Ik word er echt niet goed van. Hem aan zijn huiswerk krijgen vreet energie, ik kan zeuren, smeken, dwingen en herinneren wat ik wel maar we raken allebei geïrriteerd en het helpt niet. Eind van het liedje is wel dat zijn cijfers er onder lijden omdat het huiswerk steeds niet af komt.

Think about it

Voor veel kinderen staat huiswerk minimaal op plaats 56 van hun meest favoriete to do lijstje. Het komt nog ongeveer achter ‘het opruimen van de hondenpoep uit de achtertuin’. In andere woorden, als je ze de keuze geeft is er altijd een beter alternatief.

Oplossingen

  1. Benoem het gevoel: Benoem en erken zijn gevoel: ‘Ik zie dat je helemaal geen zin hebt om huiswerk te maken. Dat is ook lastig, als je net de hele dag naar school bent geweest, en dan moet je weer de boeken in.’ Het is heel belangrijk dat je je op zo’n moment écht inleeft in je tiener. Denk nog eens terug aan de tijd dat je zelf met die zware tas naar boven stommelde om aan een, voor jouw gevoel, berg huiswerk te gaan. Als je dat gevoel naar boven kan halen, heb je de juiste grondhouding te pakken.
  2. Geef informatie en verwoord het verlangen: De informatie die je kan geven is, is dat je benoemt dat als je op school zit huiswerk erbij hoort. Want informatie is makkelijker om mee om te gaan dan een beschuldiging (‘Als je nu niet aan je huiswerk begint, mag je ook niet meer gamen’). Als kinderen informatie krijgen kunnen ze vaak zelf wel bedenken wat ze moeten doen. Daarnaast kun je zijn verlangen verwoorden en een keuze geven over hoe iets moet gebeuren: ‘Wat zou het fijn zijn als je nooit meer huiswerk zou hebben; ga je eerst je woordjes in Quizlet zetten of begin je met je wiskunde opdrachten?’.
  3. Problem solven: Ga met je kind in gesprek op een rustig moment, anders dan tijdens het huiswerk maken. Bedenk samen met hem oplossingen voor wat hem kan helpen om aan zijn huiswerk te beginnen. Hij kan bijvoorbeeld met muziek aan aan de slag gaan, of praat over de plek waar hij zijn huiswerk wil maken. Is dat op zijn kamer, of juist liever aan de keukentafel terwijl jij ook je mail aan het wegwerken bent? Wil hij eerst even chillen en dan aan het huiswerk? Of juist direct beginnen en na afloop relaxen op de bank. Laat hem ook met suggesties komen. Uit je vertrouwen in hem door alle opties die hij noemt serieus te nemen. Na het brainstormen loop je samen door de oplossingen en bekijk je waar jullie je allebei goed bij voelen. Maak een vervolgafspraak om te kunnen evalueren hoe het de afgelopen tijd is gegaan en of er nog verbeterpunten zijn. Of dat een andere oplossing misschien een betere optie is.