Huisdier verzorgen & taken in huis
Situatie
Jasmijn (8) en Kjell (10) wilden graag een konijn. We hadden een heel verzorgingsschema opgesteld, maar in de praktijk komt hier niets van terecht. Drie keer raden wie wekelijks het hok van Snuffie staat te verschonen. Ik verval elke keer in hetzelfde riedeltje. ‘Hoe vaak moet ik het nog zeggen? Maak dat hok schoon en geef hem eten. Of willen jullie soms dat Snuffie verhongert? Ik zal jullie eens een week geen eten geven, kijken hoe jullie dat vinden.’ Niets helpt. Snuffie had ik al wel 100 keer kunnen begraven in de tuin.
Think about it
De meeste kinderen jonger dan 12 hebben simpelweg nog niet het mentale en fysieke vermogen om zelfstandig voor een dier te zorgen. Ze hebben goede bedoelingen en heel veel liefde voor hun huisdier, maar als het aankomt op dagelijkse verzorging is dat een grote verantwoordelijkheid. Zie het als een manier om je kind verantwoordelijkheid aan te leren. Accepteer dat jij de hands-on-manager bent en dat je kind het van jou overneemt, stap voor stap, als hij ouder wordt.
Oplossingen
- Beschrijf het probleem
‘Ik tref Snuffie bijna dagelijks zonder voer en water in zijn kooi. Om nog maar niet te spreken van de stank die uit zijn kooi komt.’ - Noem je verwachtingen
‘Jullie wilden een huisdier hebben, dus ik verwacht dat jullie hem dan ook verzorgen.’ - Vertel hoe hij zich kan/moet verbeteren
‘Wat Snuffie nu nodig heeft is vers stro, water en voer. Vanaf nu moet er elke dag worden gecontroleerd of een van deze dingen moet worden aangevuld.’
Als Snuffie nog steeds niet de verzorging krijgt die hij verdient, ga je problem solven met je kinderen.
Problem solven
Ga met je kind of kinderen brainstormen over hoe en wanneer het konijn moet worden verzorgd. Wat kan helpen is om samen een ‘konijn-verzorgings-bord’ te maken. Wat moet er dagelijks en wat wekelijks gebeuren? Kies samen met je kinderen voor een handige plek in huis om dit bord op te hangen, het liefst ergens waar ze vaak langslopen.
Dit bord dient dan 2 doelen: het geeft je kinderen een to do-lijstje, zodat ze niks vergeten en het helpt ze om hier een routine voor te ontwikkelen. Plak de routines aan andere dagelijkse rituelen, zodat ze makkelijker te onthouden zijn, Bijvoorbeeld voordat je aan tafel gaat, krijgt Snuffie eerst zijn voer.
‘We gaan over 5 minuten eten. Zodra Snuffie vers voer heeft, kun je aan tafel’.
Bedenk en bespreek met je kinderen logische consequenties als ze hun huisdiertaken een keer zijn vergeten. Bijvoorbeeld: als hij Snuffie geen vers water heeft gegeven, krijgt hij de volgende dag geen limonade. (Snuffie geen water; hij geen lekkere drankjes.) Of als hij het voer is vergeten, krijgt hij de volgende dag niks lekkers te snoepen als hij uit school komt.
Ook een optie is om af te spreken dat als hij zijn taken vergeet, jij ze voor hem doet die dag. De consequentie is dan wel dat hij een paar taken van jou overneemt, zoals wasgoed opvouwen, wasmand naar de wasmachine brengen, et cetera.
Na een week ga je weer even met elkaar zitten om te kijken hoe het gaat. Wat loopt lekker en waar is nog wat aandacht bij nodig.