Duiken in het prachtige brein van je baby
Kinderboeken als introductie tot leren
Heb je ooit je kind helemaal zien opgaan in een kinderboek? Kartonboekjes, kijk- en zoekboeken, prentenboeken. Ze zijn gefascineerd door de kleurrijke illustraties. Dit is niet zomaar kinderspel; er gebeurt meer in hun hoofd dan je misschien denkt.
De opbouw van kennis bij je kind
Elke dag breidt hun kennis zich uit. Dr. Will Staso, een ouder en expert op dit gebied, zegt het duidelijk: ‘Om kinderen echt te laten begrijpen, moet je ze de wereld laten voelen, zien en ervaren.’ Hoe ziet dat er in de praktijk uit?
Het verhaal achter een appel
Neem bijvoorbeeld een tekening van een appel. Je kind slaat verschillende aspecten van de appel op in verschillende delen van hun brein: de kleur hier, de vorm daar. Zeg je dan ‘appel’, dan verbindt hun brein dit woord met die opgeslagen beelden.
Meer dan alleen kijken
Laat je je kind een echte appel voelen, dan krijgt het concept ‘appel’ nog meer lagen. Ze ervaren de textuur en het gewicht van de vrucht. Ga je met je kind naar de markt, dan zien ze verschillende soorten appels en kunnen ze de verschillen proeven.
Elke dag is een leerervaring
Voor je kind is de wereld een plek vol nieuwe ervaringen. Zelfs een simpele appel kan een bron van veel nieuwe kennis zijn. Hierbij speel je als ouder een sleutelrol. Je kind leert niet alleen van boeken maar ook van alledaagse ervaringen.
Samen leren en ontdekken
Dus, ben je klaar om je kind te begeleiden in deze dagelijkse ontdekkingstocht? Door samen de wereld te verkennen, geef je je kind een geweldige start voor de rest van hun leven. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Baby’s vinden het heerlijk om voorgelezen te worden, begin met een stoffen boekje en vertel over de plaatjes.