Omgaan met driftbuien
Je kind wilt toch echt PERSE dat mama haar tandenpoetst in plaats van papa, of ze wilt kosten wat het kost haar bloemenjurk aan terwijl het regent buiten, of simpelweg wilt hij gewoon echt NU op de IPad.
Het geschreeuw en gehuil willen we het liefst zo snel mogelijk laten stoppen – of dit nu is om je kind te helpen, of stiekem ook een beetje vanuit eigen belang, want als je kind op de grond ligt in de supermarkt voel je alle ogen in je rug prikken. Als ouders zoeken we vaak zo naar de juiste manier om met een driftbui om te gaan.
Wat je geneigd bent om te doen maar wat vaak niet werkt is:
❌ Vragen stellen: ‘Wat is er nou aan de hand??’
❌ Proberen te sussen: ‘Ah joh, zo erg is het toch niet?’
❌ Advies geven: ‘Als je zo praat kan ik je echt niet verstaan!’
Driftbuien horen bij de ontwikkeling van je kind. Hij moet nog leren zijn emoties en lichaam te sturen, en een beetje fatsoenlijk te communiceren als het allemaal niet gaat zoals hij wil. Daarom schreeuwt, huilt en slaat hij als hij boos is. En is hij nog niet in staat om te leren of over zijn gedrag na te denken. Dus:
Wat kun je wél doen tijdens een driftbui?
✅ Blijf kalm, dan wordt hij dat ook. Sommige kinderen vinden het fijn om een knuffel te krijgen, andere juist weer helemaal niet, blijf in de buurt en laat je kind weten dat zijn gevoel er mag zijn en je bereid bent om te helpen het gevoel er uit te laten.
✅ Begeleid je kind in het uiten van zijn gevoel, maar ga er niet in mee.
✅ Hou het veilig: als je kind om zich heen aan het slaan/schoppen is, maak dan duidelijk dat jij er bent voor de veiligheid van je kind en ook van jou: ‘Ik kan niet toestaan dat je mij slaat en jezelf pijn doet. Laat eens zien hoe boos je bent door te stampen op de grond’. Later op een rustiger moment kun je nog eens de regels en grenzen vertellen van het uiten van woede.