Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Het belang van ouderlijke voorkeur bij peuters: een fase van sterke hechting

“NEE!! MAMA moet me naar bed brengen!” of “Nee, ik wil PAPA!!” Dit zijn zinnen die veel ouders bekend in de oren klinken. Het is een scenario dat zich vaak afspeelt in huishoudens met peuters. Hoewel het misschien moeilijk kan zijn om te horen, is dit gedrag een normaal en zelfs positief teken van ontwikkeling en hechting bij je kind.

Wanneer peuters een sterke voorkeur tonen voor één ouder boven de andere, is dit niet iets om persoonlijk op te vatten. Integendeel, het is een indicatie van hun groeiende vermogen om beslissingen te nemen en hun voorkeuren uit te drukken. Dit gedrag geeft aan dat ze zich veilig genoeg voelen in hun omgeving en bij hun ouders om voorkeuren te kunnen uiten. Het is een belangrijke mijlpaal in hun emotionele en psychologische ontwikkeling.

Als ouders is het belangrijk om een ondersteunende benadering te hanteren wanneer je kind een duidelijke voorkeur toont. Hier zijn enkele tips om deze fase te beheren:

  1. Laat niet blijken dat het je stoort: Begrijp dat de voorkeur van je peuter normaal gedrag is. Het is geen afwijzing van jou als ouder, maar een deel van hun ontwikkeling.
  2. Erken hun gevoelens: Geef aan dat je hun voorkeur begrijpt en erken hun emoties. Een empathische reactie kan zijn: “Ik zie dat je graag wilt dat mama je naar bed brengt. Je bent teleurgesteld dat papa vandaag aan de beurt is, en dat is oké. Morgen is mama er weer.”
  3. Bereid voor en wissel af: Introduceer een schema waarbij beide ouders afwisselen. Dit kan voorspelbaarheid bieden en het kind helpen zich aan te passen. Bijvoorbeeld: “Vanaf vandaag brengen papa en mama je om de beurt naar bed. Kijk, we hebben een schema gemaakt.”
  4. Gebruik visuele herinneringen: Een visueel schema kan helpen. Vraag je peuter: “Wie is vanavond aan de beurt om je naar bed te brengen? Laten we samen op het schema kijken.”
  5. Benadruk positieve ervaringen: Laat weten dat je ernaar uitkijkt om tijd door te brengen met je kind. Bijvoorbeeld: “Ik kan niet wachten om je morgen naar bed te brengen!”
  6. Begrijp het onderliggende proces: Realiseer je dat deze voorkeur een teken is van sterke hechting en vertrouwen tussen jou en je kind.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze fase tijdelijk is. Naarmate kinderen ouder worden, zullen hun voorkeuren en gedrag veranderen. Ouderschap draait om het navigeren door verschillende fases van de ontwikkeling van je kind, terwijl je steun en liefde biedt.

In overeenstemming met de Howtotalk-methode, is het essentieel om positief en respectvol te communiceren met je kind. Deze aanpak draagt bij aan een liefdevolle, vertrouwensvolle relatie en een huiselijke sfeer waarin zowel kinderen als ouders zichzelf kunnen zijn. Door aandacht te besteden aan de gevoelens van je kind en hen te betrekken bij beslissingen, bouw je aan een sterke, positieve band en ondersteun je hun ontwikkeling van zelfvertrouwen en autonomie.

Dus, de volgende keer dat je peuter een duidelijke voorkeur toont, onthoud dan dat dit een normaal deel is van hun groei en een kans om hen te ondersteunen in hun ontwikkeling. Door deze momenten positief en ondersteunend te benaderen, help je je kind niet alleen door deze fase heen, maar versterk je ook jullie relatie voor de lange termijn.

How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen

Bekijk product