Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Boosheid en driftbuien

Situatie

Mijn dochter (2,5) is heel vaak plotseling erg boos. Wat ik ook doe of zeg; als iets niet lukt, schreeuwt en gilt ze alles bij elkaar. Ik benoem haar gevoel, maar desondanks wordt ze juist bozer. Ik denk dat mijn woorden het eigenlijk alleen maar verergeren.

Think about it

Driftbuien. Elke ouder krijgt er vroeg of laat een keer (of heel vaak, helaas) mee te maken. Voorkomen kun je ze niet, maar er zijn wel manieren om ervoor te zorgen dat je de woede van je kind in goede banen leidt. En het is belangrijk je te realiseren waar die extreme boosheid vandaan komt. Veel van de boosheid van peuters komt namelijk voort uit frustratie, die ze nog niet op een acceptabele manier kunnen uiten.

Oplossingen

  1. Benoem/verwoord het verlangen
    Benoem haar gevoel op het moment dat je het onacceptabele gedrag stopt. ‘Je bent heel boos. Stop! Je schopt papa niet. Je kunt me op een andere manier laten zien hoe boos je bent. Stamp maar op de grond. Ben je zo boos? (En dan stamp je zelf op de grond.) Of zo boos (terwijl je iets harder stampt)?’
    Heel belangrijk is je grondhouding, dus stap in haar schoenen. Erken haar frustratie of boosheid door te benoemen waarom ze boos is (‘je wilde zo graag nog wat langer opblijven’).
  2. Problem Solven
    Ga met je kind problem solven op een rustig moment. Bedenk samen met haar oplossingen voor wat zij kan doen als ze zo boos is. Ze kan bijvoorbeeld een vast hoekje in de kamer hebben, waar ze kan slaan op kussens, stompen tegen een boksbal, kleien of heel hard tekenen op papier. Je kunt de oplossingen tekenen op een vel en als ze een driftbui heeft, ga je er samen met haar naartoe.
  3. Beschrijvend prijzen
    Als er een driftbui is geweest en het ging ietsje beter, benoem dit gedrag door beschrijvend te prijzen. ‘Je werd heel boos; je wilde heel hard schreeuwen en papa het liefst heel hard schoppen, maar in plaats daarvan ging je stampen op de grond en slaan op het kussen. De boosheid kon er uit en daarna was het over. Dit is een kind van 2,5 dat al weet hoe haar boosheid er uitkan.’