Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Wanneer je kind empathie toont: de sleutel tot verbondenheid

Stel je een wereld voor waarin onze kinderen niet alleen hun eigen gevoelens begrijpen, maar ook die van anderen. Klinkt ideaal, toch? Laten we samen ontdekken hoe we deze empathische kwaliteiten in onze kinderen kunnen koesteren.

De magie van verhalen biedt een rijke bron om de wereld van emoties te verkennen. Wanneer je samen een boek leest, kun je vragen: “Hoe denk je dat Daan zich voelt na zijn val in de speeltuin?” Zulke momenten kunnen de basis leggen voor diepere gesprekken over gevoelens.

Rond de leeftijd van 2-3 jaar beginnen kinderen te beseffen dat ze unieke individuen zijn, los van anderen. Dit is een goed moment om hun zelfstandigheid aan te moedigen. Laat ze de vrijheid voelen om dingen zelf te doen, zelfs als het rommelig wordt. Deze kleine momenten van zelfstandigheid geven hun het vertrouwen om op zichzelf en hun gevoelens te vertrouwen.

Het leren van een oprecht ‘sorry’ gaat verder dan alleen de woorden uitspreken. Leer je kinderen de impact van hun acties te zien. “Kijk hoe verdrietig Lisa is, wat kunnen we doen om haar te troosten?” Dit leert ze de waarde van hun woorden.

Het erkennen van gevoelens is van onschatbare waarde. Elk kind voelt intens. Of ze nu blij, verdrietig, boos of verward zijn, het is essentieel om deze gevoelens te erkennen. “Ik zie dat je verdrietig bent, wil je erover praten?” Door dit soort gesprekken aan te moedigen, leren we onze kinderen dat hun gevoelens ertoe doen.

Laat in je dagelijkse leven empathie zien. Kinderen kijken naar ons voor begeleiding. Wanneer we empathie tonen in onze dagelijkse interacties, wordt dat voor hen een tweede natuur. Dus als je gefrustreerd bent omdat je geen parkeerplek kunt vinden, kun je zeggen: “Het spijt me dat ik even afgeleid was, ik voel me gefrustreerd. Laten we samen diep ademhalen en verder zoeken.”

Empathie is niet alleen een vaardigheid, maar ook een waardevol geschenk dat we onze kinderen kunnen meegeven. Het stelt ze in staat om diepere en meer betekenisvolle relaties met anderen aan te gaan. Laten we die reis samen beginnen.

How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen

Bekijk product