Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu


Weken baby

Baby 2 weken oud

Heleen de Hertog

Child-development specialist

Co-Founder of Howto Group

Opent vaker zijn ogen en maakt geluidjes zoals kirren en gorgelen
Kan langer wakker blijven tussen slaapjes door
Heeft de eerste regeldag, een teken van een groeispurt
Zicht verbetert, kan tot 30-40 cm afstand zien

Ontwikkeling van je baby in week 2

In de tweede week begint je baby van 2 weken oud steeds alerter te worden. Hij opent vaker zijn ogen en maakt kleine geluidjes zoals kirren en gorgelen. Hoewel het slaapritme nog onregelmatig is, merk je misschien dat hij langer wakker blijft tussen slaapjes door. Je baby moet nog steeds regelmatig eten, vaak ongeveer 8 tot 12 keer per dag. Als je flesvoeding geeft, kan de hoeveelheid nu variëren tussen 30 en 90 ml per voeding, afhankelijk van zijn behoeften.

Het zicht van je baby verbetert ook langzaam; hij kan nu verder kijken en reageert op heldere kleuren en vormen. Sommige baby’s ervaren in deze week hun eerste regeldag baby 2 weken, wat betekent dat ze meer willen drinken en onrustiger kunnen zijn. Dit is volkomen normaal en een teken van een groeispurt. Extra knuffelen en huid-op-huid contact kunnen helpen om je baby te kalmeren.

TIP: Blijf flexibel en volg het ritme van je baby. Soms kan het helpen om een rustgevende routine te creëren, zoals een warme doek tijdens de voeding of een kalmerend liedje. Dit kan zowel jou als je baby helpen ontspannen en een gevoel van veiligheid bieden.

De communicatie met je baby in de tweede week

Hoewel je baby 2 weken oud nog niet kan praten, gebruikt hij verschillende manieren om met je te communiceren. Huilen blijft de belangrijkste manier waarop hij zijn behoeften kenbaar maakt. Door goed te observeren, leer je de verschillende gedragingen en huiltjes herkennen. Naast huilen, kan je baby ook kirren en gorgelen. Dit zijn vroege pogingen om te communiceren en een teken dat hij zich op zijn gemak voelt. Let op zijn lichaamstaal, zoals het draaien van zijn hoofdje naar geluiden of het stevig vastpakken van je vinger.

Tips voor het bevorderen van communicatie:

  • Praat regelmatig met je baby: Gebruik een kalme en zachte stem. Vertel wat je doet, zing liedjes en lees verhaaltjes voor.
  • Maak oogcontact: Dit versterkt de band tussen jou en je baby en helpt hem om gezichten te herkennen.
  • Observeer en reageer: Let goed op de signalen die je baby geeft en reageer daarop. Pak je baby lekker op, je kunt hem niet verwennen.

Veelgestelde vragen over de tweede week van je baby

Wat als mijn baby te veel slaapt?

Het is normaal dat pasgeborenen veel slapen, vaak tussen de 16 en 20 uur per dag. Zolang je baby goed eet en wakker wordt voor voedingen, is er meestal geen reden tot zorgen.

Wat als mijn baby last heeft van krampjes?

Darmkrampjes baby 2 weken oud kunnen pijnlijk zijn. Probeer hem te troosten door te wrijven over zijn buikje (met de klok mee) of draag hem in buikligging op je arm. Maak rustige fietsbewegingen met zijn benen, geef hem een lauwwarm badje, kalmeer hem door hem zachtjes te wiegen of zachtjes tegen hem te praten. Bij borstvoeding: een ander eetpatroon van de moeder zoals minder knoflook en ui. 

Wat te doen bij een onrustige baby?

Een baby 2 weken onrustig kan zijn door verschillende oorzaken, zoals honger, vermoeidheid of behoefte aan nabijheid. Probeer je baby te kalmeren door hem te wiegen, huid-op-huid contact te bieden en een rustige omgeving te creëren.

Wat kan een baby van 2 weken?

Een baby van 2 weken oud kan zijn hoofdje een beetje optillen, reageren op geluiden, en gezichten en scherpe contrasten op korte afstand zien. Hij communiceert voornamelijk door te huilen en maakt soms ook andere geluidjes.

Hoe speel je met een baby van 2 weken?

Eenvoudige spelletjes zoals het zachtjes bewegen van zwart-witte voorwerpen voor zijn gezicht, zachtjes zingen of praten, en huid-op-huid contact zijn goede manieren om met je baby te spelen en zijn ontwikkeling te stimuleren. Je kunt nu ook beginnen om je baby in de beweegruimte te leggen bijvoorbeeld onder een zwart witte kijkmobiel.  

Hoe ziet het slaapritme eruit?

In de tweede week slaapt je baby nog steeds het grootste deel van de dag, gemiddeld tussen de 16 en 20 uur per dag. Pasgeborenen hebben geen vast dag- en nachtritme en slapen vaak in korte periodes van 2 tot 4 uur, zowel overdag als ’s nachts. Het is normaal als je baby gedurende deze tijd geen regelmatig slaappatroon heeft. Als je baby langer doorslaapt dan verwacht, is dat meestal geen reden tot bezorgdheid, zolang hij goed eet en alert is wanneer hij wakker is. Echter, als hij veel langer dan 4 uur achter elkaar slaapt, kan het nodig zijn om hem zachtjes wakker te maken voor een voeding, vooral als hij niet goed aankomt. Het is ook belangrijk om te weten hoeveel flesvoeding een baby van 2 weken nodig heeft, aangezien dit afhankelijk kan zijn van individuele behoeften.

Het zicht van je baby in week twee

In de tweede week begint het zicht van je baby zich langzaam te verbeteren. Hij kan nu iets verder kijken, tot ongeveer 30-40 cm afstand. Dit betekent dat hij jouw gezicht kan zien wanneer je hem vasthoudt of voedt, en hij kan beginnen gezichten te herkennen. Vergelijkbaar met week 1, kan je baby nu mogelijk langere tijd focussen op voorwerpen en mensen in zijn nabijheid. Hij kan ook heldere kleuren en vormen beter onderscheiden, hoewel hij nog steeds de voorkeur geeft aan sterke contrasten zoals zwart-wit patronen. Het zicht van een baby van 2 weken oud is nog niet perfect, maar verbetert geleidelijk.



Hoe ziet het voedingsschema van een baby eruit in de tweede week?

In de tweede week wordt je baby vaak gevoed op verzoek, wat betekent dat je hem voedt zodra hij hongerige signalen vertoont. Dit kan variëren van 8 tot 12 keer per dag. De hoeveelheid voeding kan per dag verschillen. Als je flesvoeding geeft, drinkt je baby gemiddeld 30-90 ml per voeding, afhankelijk van zijn behoeften. Het is belangrijk om een goed voedingsschema voor een baby van 2 weken te volgen om ervoor te zorgen dat hij voldoende voeding krijgt. Het schema kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften van je baby, maar over het algemeen moet je ervoor zorgen dat je baby regelmatig wordt gevoed.



Hoe gaat het met jou in week 2?

In de tweede week na de bevalling kun je nog steeds last hebben van verschillende lichamelijke en emotionele kwalen. Het ontzwangeren is in volle gang, wat betekent dat je lichaam zich herstelt van de zwangerschap en bevalling. Veel voorkomende klachten zijn onder andere vermoeidheid, bloedverlies (vloeiing), en pijn in de hechtingen of een keizersnede. Rust nemen, voldoende water drinken en gezonde voeding kunnen helpen bij het herstel.

Hoe om te gaan met de eerste regeldag?

In de tweede week kan je baby zijn eerste regeldag baby 2 weken ervaren, wat betekent dat hij onrustiger is en vaker wil drinken. Dit is rond de 9 a 10 dagen en is een teken dat je baby een groeispurt doormaakt en extra voeding nodig heeft om deze ontwikkeling te ondersteunen. Tijdens een regeldag kan je baby vaker huilen, moeilijker te troosten zijn, en lijkt het alsof hij niet genoeg krijgt van de voeding. Dit kan ook invloed hebben op het voedingsschema van je baby in week 2. Probeer je baby te kalmeren door hem te wiegen, huid-op-huid contact te bieden en een rustige omgeving te creëren.

Kalmerende strategieën voor een onrustige baby:

  • Wieg je baby
  • Bied een fopspeen aan
  • Verschoon een luier
  • Ga naar buiten voor wat frisse lucht
  • Geef je baby te eten
  • Masseer je baby
  • Wikkel je baby in (inbakeren) 
  • Zing voor je baby of speel zachte muziek
  • Geef je baby een bad
  • Houd je baby in verschillende posities en ga huid-op-huid
  • Speel witte ruis af of fluister “shhh”
  • Breng je baby naar een donkere kamer
  • Laat je baby boeren

Hydrofiele luiers en hun veelzijdige gebruik

Hydrofiele doeken zijn echt een must-have voor elke kersverse ouder. Je kunt ze gebruiken voor het afdrogen van je baby, als spuugdoek, slab en poetsdoek, of om lekkende melk op te vangen. Ze zijn ook handig op de commode als schone ondergrond of speelkleed en kunnen in de wieg, kinderwagen en het autostoeltje worden gelegd. Daarnaast bieden ze privacy tijdens het borstvoeden en bescherming tegen de zon (maar hang ze niet over de kinderwagen, omdat het te warm kan worden).

Het belang van vitamine K en D voor je baby

Het consultatiebureau raadt aan om je baby vanaf twee weken extra vitamine D te geven tot hun vierde verjaardag. Vitamine D is cruciaal voor sterke botten en tanden en helpt bij de opname van calcium uit voeding. Baby’s hebben ook vitamine K nodig voor een goede bloedstolling. Borstvoedende baby’s krijgen de eerste twaalf weken extra vitamine K-druppels, terwijl flesvoedende baby’s dit niet nodig hebben, omdat het al in de kunstvoeding zit.

Kalmeren van een huilende baby

Je baby zal veel huilen in de eerste weken, wat normaal is. Huilen is de manier waarop je baby communiceert dat hij honger heeft, moe is, zich ongemakkelijk voelt of behoefte heeft aan nabijheid. Door te reageren op het huilen van je baby, geef je hem de boodschap dat je er voor hem bent en dat hij op je kan rekenen. Probeer verschillende methoden om je baby te kalmeren, zoals wiegen, huid-op-huid contact, een fopspeen aanbieden, een bad geven of zachte muziek afspelen.

Veilig slapen voor je baby

Veilig slapen is cruciaal voor je baby. Leg je baby altijd op zijn rug te slapen en gebruik een stevig matras in een veilig ledikant of wieg met een strak passend laken. Houd het ledikant vrij van speelgoed en zacht beddengoed en zorg dat slaapplekken vlak zijn. Deel de kamer met je baby tijdens de eerste zes maanden om het risico op wiegendood te verkleinen en bied een fopspeen aan tijdens het slapen. Stop met inbakeren zodra je baby begint te rollen.

Onthoud dat elke baby uniek is en volg altijd je intuitie als ouder.