Voor 15:00 besteld, morgen in huis
5 sterren op Google
200.000+ tevreden klanten
190.000 volgers op Instagram

Weken baby

Je baby’s eerste reflexen

Heleen de Hertog

Kindontwikkelingsexpert

Oprichter van Howtotalk en Howtoplay

Het zenuwstelsel van je kindje is bij de geboorte nog volop in ontwikkeling, en daarom beschikt hij in de eerste maanden over een aantal primitieve reflexen die later weer verdwijnen. In dit artikel ontdek je meer over de verschillende reflexen die je bij je baby kunt tegenkomen.

Het nut van je baby’s eerste reflexen

Reflexen zijn automatische reacties op prikkels uit de omgeving. Hoe primitief deze reflexen ook zijn, ze stellen je baby in staat om op zijn omgeving te reageren vanaf het moment dat hij de veilige warmte van je baarmoeder verlaat.

Sommige van je baby’s eerste reflexen, zoals de zoekreflex en de zuigreflex, zijn cruciaal voor het overleven buiten de baarmoeder. Andere, zoals de moro-reflex en de grijpreflex, zijn waarschijnlijk overblijfselen uit de evolutie, toen baby’s zich aan hun moeder moesten vastklampen om gedragen te worden. Dit zie je nog steeds bij apen. Er zijn ook reflexen waarvan de functie nog onbekend is.

Zoek- en zuigreflex

Als je met je vinger over de wang van je baby strijkt, draait hij zijn hoofd naar je vinger toe, opent zijn mond en sluit zijn lippen om je vinger. Dit wordt de zoekreflex genoemd. Deze reflex helpt je baby om de tepel te vinden tijdens het voeden.

De zuigreflex treedt in werking zodra je baby iets in zijn mond voelt. Hij begint instinctief te zuigen, wat gepaard gaat met slik- en kauwbewegingen. Dit vereist coördinatie, omdat ook de ademhaling gereguleerd moet worden. Het vermogen van je baby om te zuigen is buitengewoon sterk; een volwassene zou niet in staat zijn om op dezelfde manier melk uit een borst te zuigen. Deze twee reflexen zijn essentieel voor de voeding van je baby.

Slik- en kokhalsreflex

De slikreflex volgt direct op de zuigreflex en zorgt ervoor dat je baby het voedsel veilig kan doorslikken wanneer het achter in zijn mond komt. De kokhalsreflex beschermt je baby tegen verstikking als er te veel melk in zijn mond komt. Ook helpt deze reflex bij het verwijderen van slijm uit de luchtwegen.

Grijpreflex

De grijpreflex is een van je baby’s eerste reflexen die je gemakkelijk kunt waarnemen. Wanneer je de handpalm van je pasgeboren baby aanraakt, sluit hij zijn handje stevig om je vinger. Deze greep is zo sterk dat je hem er zelfs aan zou kunnen optillen! Deze reflex treedt ook op bij de voetjes: als je de voetzolen aanraakt, krullen de teentjes naar binnen.

Loopreflex

Vlak na de geboorte kan je baby al loopbewegingen maken, een van de verrassende eerste reflexen van je baby. Als je hem onder zijn armen vasthoudt en zijn voetjes een harde ondergrond raken, zal hij een stapbeweging maken. Hoewel deze reflex snel verdwijnt, is het een fascinerende herinnering aan hoe ontwikkeld je baby al bij de geboorte is.

Moro-reflex

De moro-reflex, ook wel de schrikreflex genoemd, waarschuwt je baby voor potentieel gevaar. Bij een plotselinge beweging of een hard geluid spreidt je baby zijn armpjes en beentjes wijd uit, opent zijn vingers en mond, en trekt vervolgens zijn armen weer naar voren. Vaak volgt hierop een huilbui, waarmee je baby om hulp roept.

Asymmetrische tonische nekreflex (ATNR)

Wanneer je baby zijn hoofd naar één kant draait, strekt hij zijn arm en been aan die kant en buigt hij de ledematen aan de andere kant. Deze reflex, een van je baby’s eerste reflexen, is belangrijk voor de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie.

Spinale galantreflex

Deze reflex treedt op wanneer je met je vinger langs de ruggengraat van je baby strijkt. Je baby zal zijn lichaam naar de tegenovergestelde kant buigen. Deze reflex helpt je baby tijdens de bevalling om door het geboortekanaal te bewegen.

Tonische Labyrint Reflexen (TLR)

Deze reflex bestaat uit een voorwaartse en een achterwaartse component. De voorwaartse reflex helpt je baby om de foetushouding in de baarmoeder aan te nemen, terwijl de achterwaartse reflex hem helpt bij het ontvouwen na de geboorte.

Glabellareflex

Wanneer je zachtjes op het midden van het voorhoofd van je baby tikt, zal hij zijn ogen sluiten. Dit is de glabellareflex, een van de vele eerste reflexen die je bij je baby kunt observeren.

Wanneer verdwijnen deze reflexen?

Naarmate je baby groeit, verdwijnen de meeste van deze eerste reflexen. Dit komt doordat de hersenen en zenuwbanen van je baby zich verder ontwikkelen, waardoor hij steeds meer controle krijgt over zijn lichaamsbewegingen. De meeste reflexen verdwijnen rond de leeftijd van 3 tot 4 maanden, terwijl andere, zoals de grijpreflex van de voetzool, pas rond de 9 maanden verdwijnen.

Het is belangrijk dat deze primitieve reflexen tijdig verdwijnen, zodat de motorische ontwikkeling van je baby niet wordt belemmerd. Het consultatiebureau zal dit proces nauwlettend volgen om ervoor te zorgen dat alles naar behoren verloopt.