Voor 15:00 besteld, morgen in huis
5 sterren op Google
200.000+ tevreden klanten
190.000 volgers op Instagram

Weken baby

Haargroei en haaruitval

Baby 13 weken oud

Heleen de Hertog

Kindontwikkelingsexpert

Oprichter van Howtotalk en Howtoplay

Mijlpalen

Elke baby is uniek, deze mijlpalen moeten als leidraad worden gebruikt.

Kan speeltje goed vasthouden als je het geeft
Heeft een obsessie voor de eigen handen
Drukt zich 45 graden op in buikligging
Krijgt nieuwe haren
Haarverlies bij je baby en jou
Niet alleen je baby, maar ook jij kan last krijgen van haarverlies. Wees niet bang, er blijft echt wel wat over.
Een hoofdhuid met berg
Berg is een onschuldige huidaandoening waarbij schilfers en korstjes op de hoofdhuid van je baby zitten. Het verdwijnt meestal vanzelf.
Jouw lichaam na de bevalling
Kan jij niet wachten tot je je oude lichaam terug hebt? Het kan best even duren voor je weer op je oude gewicht bent. Neem hiervoor alle tijd.

Ontwikkeling baby 13 weken

Is jouw kindje geboren met een flinke haardos? Grote kans dat die mooie lokken in de eerste zes maanden weer uitvallen. Haargroei verloopt in drie fasen: de groei-, overgangs- en de rustfase. Aan het eind van de rustfase vallen haren uit en begint een nieuwe haar te groeien. Hormonen hebben hier grote invloed op. Na de geboorte verdwijnen jouw hormonen uit het bloed van je kleine. Daardoor vallen veel haren tegelijk uit. Je baby verliest de geboortecoupe. Toch worden baby’s nooit helemaal haarloos. Als je goed naar dat hoofdje kijkt, zie je een klein donslaagje met hele fijne haartjes. Zo zacht!

Tussen de haren van je baby kan je nog iets anders vinden op het hoofdje: berg. Dit is een onschuldige huidaandoening waarbij vettige, gele schilfers en korstjes op de hoofdhuid van je baby zitten. Je kan het ook tegenkomen op en rondom de wenkbrauwen, de oren, de oogleden en de plooien van de neus en de wangen. Berg is niet besmettelijk en verdwijnt meestal vanzelf. Je kan de hoofdhuid van je kleine een beetje helpen door zeep te vermijden, de haren alleen te wassen met babyshampoo en de hoofdhuid af en toe in te smeren met (baby)olie.

Deze week staat waarschijnlijk een bezoek aan het consultatiebureau op de agenda. Heb jij tijdens je zwangerschap de 22-wekenprik gehad? Dan is het rond 3 maanden tijd voor de eerste prik. Deze beschermt je kleine tegen verschillende kinderziektes. Is jouw kindje trouwens al eens ziek geweest? De eerste keer kan best even pittig zijn. Die vuurrode wangen, dat hete gezichtje en het gehuil: wat is je baby zielig. Geef je baby extra knuffels en laat je kleine veel slapen. Je zieke baby kan heel wat van je vragen, maar houd vol! Straks is je kleine weer gezond en vrolijk.

Je baby van 13 weken oud

Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 13 weken oud.

Jouw leven met een baby van 13 weken oud

Je baby is niet de enige die haren verliest. Zo’n drie maanden na de bevalling kan jij ook last krijgen van haaruitval. Dit is normaal en heeft net als bij je baby te maken met de veranderde hormoonhuishouding. Tijdens je zwangerschap had je een enorm veel oestrogeen in je lichaam. Hierdoor groeide je haar langer door en verloor je minder haren. Na je bevalling neemt de hoeveelheid oestrogeen snel weer af. Het gevolg: heel wat haren gaan tegelijk in een nieuwe fase en vallen daarna uit. Maak je geen zorgen: je wordt écht niet kaal! Er groeien ook weer nieuwe haren terug. Zes tot twaalf maanden na de bevalling heb jij je oude kapsel weer terug.

Niet alleen je haar verandert, ook je lijf ziet er anders uit sinds je bevallen bent. Hoe kijk jij nu naar je lichaam? Bredere heupen, grotere voeten, wat extra kilo’s en een slappere buik: misschien voel je je hier niet prettig bij. Wees gerust, je bent je oude lichaam niet kwijt. Je lichaam is nog aan het ontzwangeren en dit kan nog tot een jaar duren. Bedenk dat het is veranderd voor het mooiste dat je ooit kon overkomen: je baby..! Jouw lijf was negen maanden het huis van het allermooiste wezentje ter wereld. Het voedde, beschermde en gaf je kleine liefde. Je kan niet verwachten dat dat huisje van de een op de andere dag weer ‘normaal’ is. Geef je lichaam, en daarmee jezelf, de tijd om te herstellen.

Wel kan je de natuur een handje helpen door te sporten, jezelf goed te verzorgen en gezond te eten: fruit en groenten, eiwitten, gezonde vetten en granen zijn belangrijk. Wil jij graag afvallen? Ga dan niet crashdiëten, maar doe het rustig aan. Je kan een diëtiste om hulp vragen, als je niet goed weet hoe je het aan moet pakken. Wanneer je borstvoeding geeft, is diëten niet verstandig. Juist dan heb je extra voeding nodig. Borstvoeding geven kost namelijk veel energie.

Parenting tip

Repareer gescheurde luiers met schilderstape

Oei, is de luier van je kind gescheurd en heb je geen nieuwe bij de hand? Dan kan je de scheur gemakkelijk repareren met schilderstape of een pleister.

Doen met je baby van 13 weken oud

Kleding laten voelen

13 weken na de bevalling is het tijd om je oude kledingkast in te duiken en te kijken of je alweer wat past. Wat waren jouw favoriete kledingstukken voor je zwangerschap? Laat ze aan je baby zien en voel samen aan de verschillende stoffen. Wrijf bijvoorbeeld die mooie, zijde rok of die zachte oversized trui langs het buikje en de wangetje van je kleine. Beschrijf wat er allemaal te voelen is. Voor baby’s is dit een fantastische, nieuwe ervaring! Let wel even op de soort stof: je kind stopt alles in de mond! Kleding met kleine kraaltjes en pailletten kan je dus beter even laten liggen.

Vergeet niet om deze week weer een (groei)foto van je kleine te maken!