Schermtijd: 5 tips om ermee te dealen
Om precies te zijn op hun verbeelding, creativiteit, slaappatronen, concentratie, hersenontwikkeling en lichamelijke gezondheid. Ook blijken kinderen het best te leren door persoonlijk contact, zeker als het gaat om taalvaardigheden.
Maar ja… intussen weten we ook wel dat schermen niet meer weg te denken zijn! Op school zijn ze steeds belangrijker als efficiënt leermiddel. En eerlijk is eerlijk: het is ook weleens lekker rustig als je peuter naar zijn favoriete serie kijkt, terwijl jij op je gemak het avondeten maakt, wat mailtjes wegwerkt of gewoon een momentje voor jezelf hebt.
Kortom: schermgebruik hoort erbij. Maar hoe zorg je ervoor dat het niet uit de hand loopt? Dat je kinderen niet dagelijks te veel op hun scherm zitten of hun game-limiet overschrijden?
Een beetje controle
Het kan gelukkig wel: een beetje controle op de schermtijd. Hoe je dat aanpakt, lees je in de 5 tips hieronder.
▶️ Geef het goede voorbeeld. Dit is misschien wel meteen de moeilijkste tip. Als je verwacht dat je kinderen zich aan hun schermtijd houden, is dat natuurlijk een stuk realistischer als je zelf niet aan je telefoon, laptop of tablet gekluisterd zit. Door je eigen schermtijd in de buurt van je kinderen te minimaliseren, is de kans groter dat ze meewerken. En dat ze je geloven als je uitlegt dat te veel tijd achter een scherm niet goed voor je is.
▶️ Kies een vast tijdstip. Spreek een vast moment af met je kinderen waarop ze op hun scherm mogen. Bijvoorbeeld vlak voor het avondeten. Communiceer dat vaak en duidelijk. Zitten je kinderen eenmaal in een spelletje, dan kan het lastig zijn om daarvan los te komen. Je kunt ze dan helpen door ruim van tevoren aan te geven wanneer de tijd om is. Zeg bijvoorbeeld: ‘We gaan over drie kwartier eten. Tot die tijd mag je op je scherm. Ik laat het je weten als je nog 5 minuten hebt om je spel af te maken.’
▶️ Stel duidelijke grenzen. En houd je eraan. We denken vaak dat onze kinderen de regels wel kennen, maar soms is dat nog niet zo simpel. Als ze een keertje de hele middag op de iPad mogen en de volgende dag maar een uur, vinden ze dat waarschijnlijk oneerlijk. Gisteren mocht het ook, waarom dan vandaag niet? Door die onduidelijkheid wordt het lastiger voor ze om zich aan regels te houden. Stel daarom duidelijke regels op en volg die elke dag. Dan zal er een stuk minder strijd zijn als de schermen weer moeten worden ingeleverd.
▶️ Erken gevoelens, maar houd je aan je regels. Door te benoemen hoe je kinderen zich voelen, maak je contact. Ze zijn dan waarschijnlijk ook eerder bereid om mee te werken als je ze aan de regels herinnert. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je teleurgesteld bent. Je wilt langer op de iPad. Voor vandaag is de schermtijd voorbij, morgen kun je er weer op spelen!’
▶️ Vergelijk jezelf niet met anderen. Technologie evolueert in een waanzinnig tempo. Het is onmogelijk om alles bij te houden. Wat jij in dit daglicht afspreekt met je kinderen, kan heel anders zijn dan wat anderen oké vinden voor hun kinderen. Dat je je bewust bent van de risico’s en bepaalde grenzen stelt, is het belangrijkste. Je kunt niet meer doen dan dat in de gaten houden, er is geen perfecte manier. We zijn op dit vlak allemaal nog aan het leren.
Meer weten?
Bekijk onze nieuwste podcastaflevering over schermtijd in de Howtotalk-app. Inclusief leuke tips voor alternatieven! Want door schermtijd te beperken, ben je bewuster samen met je kinderen – en bouw je een sterkere band met ze op. Veel succes!