Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Zelfvertrouwen stimuleren

Kinderen zijn ons alles en het mooiste en belangrijkste wat we de wereld kunnen geven. We voeden ze op en leren ze bijna alles. We investeren in ze en helpen ze opgroeien. En dan hebben we het nog niet eens over al het werk en stress dat bij ouderschap komt kijken. Logisch dus dat we dan bepaalde wensen en verlangens voor ze hebben en trots op ze (willen) zijn. Met onze beste bedoelingen laten we onze kinderen daarom ook regelmatig weten hoe trots we wel niet op ze zijn. Maar wat kan het (onbedoelde) effect  hiervan zijn?

▶️ Je kind wordt afhankelijk van de complimentjes van anderen.

▶️ Je kind gaat er naar streven om dingen te bereiken wat jou trots maakt in plaats van zijn eigen interesses.

▶️ Je kind kan opgroeien tot een ‘mensen-pleaser’ die voortdurend op zoek is naar de goedkeuring van anderen, in plaats van hun eigen hart en buikgevoel te volgen en in zichzelf te geloven.

▶️ Je kind kan minder makkelijk trots op zichzelf zijn.

Dus laten we het omdraaien! Het is veel behulpzamer als we tegen onze kinderen zeggen: ‘Je mag trots op jezelf zijn.’ in plaats van ‘Ik ben trots op je.’ want dat is gebaseerd op ons gevoel en niet die van hen (wat het uiteindelijke doel is!). Probeer de nadruk bij je kind te leggen in plaats van bij jezelf. ‘Daar heb je hard voor gewerkt, je mag echt trots op jezelf zijn!’

Het effect is dat je kind een sterk gevoel van zelfvertrouwen opbouwt in zijn prestaties, in plaats van ernaar streeft om  anderen tevreden te stellen. Het is een kleine aanpassing, maar eentje met groot resultaat.