Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

De geheime wereld van kinderlijk gejammer: een gids voor ouders

Stel je voor: je hebt net een heerlijk kopje thee gezet na een lange dag, en dan hoor je het weer: het gejammer van je kleine spruit. Volgens Dr. Jessica Michaelson, een psycholoog gespecialiseerd in jong ouderschap, zijn kinderen tussen de 2 ½ en 4 jaar ware professionals als het op jammeren aankomt. Ze kunnen goed vertellen wat ze nodig hebben, maar het omgaan met die heftige gevoelens? Dat is een uitdaging op zich. Dus als ze moe zijn, honger hebben, of simpelweg overweldigd zijn, beginnen ze te jammeren. Het is alsof ze willen zeggen: “Ik kan nu even geen grote jongen/meisje zijn, ik heb wat troost nodig.”

Waarom beginnen ze dan met dat jammeren? Omdat het effectief is. Kinderen zijn scherpzinnig; ze merken snel dat jammeren helpt om hun zin te krijgen. En laten we eerlijk zijn, dat gejammer raakt ons harder dan welk geluid dan ook, zelfs meer dan huilen of schreeuwen.

Maar geen paniek, we hebben een paar slimme strategieën om met dat gejammer om te gaan:

Moedig een zelfverzekerde stem aan: Gebruik het gejammer als een leermoment. Als je kind om aandacht jammert, probeer dan eens oogcontact te maken en zeg: “Kun je het nog eens vragen, maar dan met je duidelijke, zelfverzekerde stem?” Dit kan wat oefening vergen, maar het eindresultaat is zeker de moeite waard.

Laat je kind weten dat ze al groot genoeg zijn om die zelfverzekerde stem te gebruiken en dat jammeren niet de gewenste reactie zal opleveren. Een kalm “Probeer dat nog eens” kan wonderen doen. Na een tijdje zullen ze begrijpen wat je van hen verwacht.

Als ze jammeren om iets dat niet kan of mag, blijf dan vriendelijk maar duidelijk in je reactie.

Het belang van luisteren: We moeten ook naar onze kinderen luisteren. Soms beginnen kinderen te jammeren als ze het gevoel hebben dat ze niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben, vooral als we druk zijn met iets anders. Neem even de tijd om je op hen te concentreren en probeer te begrijpen wat ze nodig hebben. Vaak is het al genoeg om te laten merken dat je ze hebt gehoord.

Patronen in het gejammer observeren: Kijk eens wanneer je kind het meest jammert – op bepaalde momenten van de dag, als ze honger hebben, of in bepaalde situaties. Het gejammer kan een teken zijn dat ze een tussendoortje nodig hebben, of dat ze misschien wat vroeger naar bed moeten.

Accepteer dat jammeren een onderdeel is van het opgroeien. Het is geen teken van slecht ouderschap of een ongelukkig kind. Met de juiste aanpak en op het juiste moment ingrijpen, zal deze fase ook voorbijgaan. Haal diep adem en ga ervoor. Je doet het geweldig als ouder!

How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen

Bekijk product