Op avontuur in de wereld van tijd: wanneer begrijpen kids het?

Stel je voor: het zonnetje prikt door de wolken, jij zit op een kleedje in het park met je kleintje. Die is druk bezig met het bestuderen van een paar blaadjes en jij roept: “Nog twee minuutjes en dan gaan we naar huis!” Voor ons is tijd net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Maar voor een peuter? Dat is een heel avontuur!

Begin bij de basis: Je peuter merkt al dat er een ‘begin’, ‘midden’ en ‘einde’ is aan activiteiten. Ons dagelijkse ritme, van wakker worden tot slapengaan, is hun eerste kennismaking met tijd.

Voeg een portie geduld toe: Soms lijkt het alsof kinderen een eeuwigheid nodig hebben om hun schoenen aan te trekken of om hun bord leeg te eten. En dat is oké. Ze zijn op hun eigen tempo de wereld aan het ontdekken.

Maak tijd zichtbaar: Hulpmiddelen zoals een zandloper of een kookwekker kunnen wonderen doen. Ze maken de abstracte notie van ‘tijd’ concreter voor je kleintje.

Tijd voor een verhaaltje: Boeken kunnen wonderen doen om concepten tot leven te brengen. Het lezen van verhalen die zich afspelen over een dag, een week of zelfs een jaar kan helpen om het idee van tijd te verduidelijken.

Wees creatief: Maak van het leren over tijd een spelletje. “Als de wekker gaat, is het tijd om op te ruimen!” of “Wanneer deze zandloper leeg is, gaan we tanden poetsen.”

Herhaling is de sleutel. Net als bij elk nieuw avontuur, heeft je kindje misschien wat tijd nodig om alles te begrijpen. Maar met wat geduld, liefde en de juiste tools, wordt het begrijpen van ‘tijd’ een leuke reis voor jullie beiden. Veel plezier op dit avontuur samen!