Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Op avontuur in de wereld van tijd: wanneer begrijpen kids het?

Stel je voor: de zon breekt door de wolken terwijl jij en je kleintje op een kleedje in het park zitten. Je kleintje is druk bezig met het bestuderen van een paar blaadjes, en jij roept: “Nog twee minuutjes, dan gaan we naar huis!” Voor ons is de notie van tijd even vanzelfsprekend als ademhalen. Maar voor een peuter? Dat is een heel avontuur!

Begin bij de basis: je peuter merkt al dat er een ‘begin’, ‘midden’ en ‘einde’ is aan activiteiten. Het dagelijkse ritme, van het ontwaken tot het slapengaan, vormt voor hen de eerste kennismaking met het concept tijd.

Voeg een portie geduld toe: soms lijkt het alsof kinderen een eeuwigheid nodig hebben om hun schoenen aan te trekken of hun bord leeg te eten, en dat is helemaal prima. Ze verkennen de wereld in hun eigen ritme.

Maak tijd zichtbaar: hulpmiddelen zoals een zandloper of een kookwekker kunnen helpen. Ze maken de abstracte notie van ‘tijd’ concreter voor je kleintje.

Tijd voor een verhaal: kies boeken die een tijdsverloop van een dag, een week of zelfs een jaar beschrijven, zodat het concept van tijd tot leven komt.

Wees creatief: maak leren over tijd een leuk spelletje. Zeg bijvoorbeeld, “Als de wekker afgaat, is het tijd om op te ruimen!” of “Wanneer deze zandloper leeg is, gaan we tanden poetsen.”

Herhaling doet leren. Net als bij elk nieuw avontuur heeft je kindje misschien wat tijd nodig om alles te begrijpen, maar met wat geduld, liefde en de juiste hulpmiddelen wordt de ontdekking van ‘tijd’ een boeiende reis voor jullie beiden. Veel plezier op dit avontuur samen!