Het magische van de was: leerzame momenten

Zeg eens eerlijk: heb jij ooit gedacht dat de was doen een leerzaam moment voor je kind zou kunnen zijn? Nou, laat je verrassen! Die berg kleding en die ronddraaiende trommel kunnen zomaar de basis vormen voor een boel speelse leermomenten.

De wasmachine: een wereld op zich Kleine avonturiers zijn vaak gefascineerd door huishoudelijke apparaten. En de wasmachine? Dat is net een toverdoos! Laat ze helpen met kleding erin stoppen, eruit halen en kijk hoe hun ogen stralen bij elk knopje dat ze mogen indrukken.

Sokken sorteren: een kleurrijk avontuur Wist je dat kleintjes rond de 20 maanden al beginnen met het herkennen van kleuren en vormen? Gebruik die bonte sokkenla eens voor een mini-quiz. “Welke sokken horen bij elkaar?” Kijk hoe trots ze zijn als ze het goed hebben!

Kleding sorteren: wie draagt wat? Je kind leert al snel wie welke kleding draagt. Een leuk spelletje? Samen uitzoeken welk kledingstuk van wie is. “Kun jij jouw shirt vinden? En waar is papa’s broek?” Dat is niet alleen leerzaam, maar ook een fijn momentje samen.

Vouwkunstjes Zelfs peuters kunnen al leren vouwen. En nee, ik verwacht niet dat ze een strak gevouwen stapeltje afleveren, maar ze kunnen wel de basis leren. Laat zien hoe je een doekje in tweeën vouwt. Voor je het weet, hebben jullie samen een hele stapel gedaan!

Samen opruimen: alles op z’n plek Het opruimen van kleding kan ook een leuk spelletje zijn. Geef elk kledingstuk een ‘huis’. “Waar woont het t-shirt? En de broek?” Zo wordt opruimen een feestje.

Elke dag een beetje Maak er een dagelijkse gewoonte van. Laat je kleintje aan het einde van de dag helpen met het verzamelen van de vuile was. Een kleine taak met een groot effect: verantwoordelijkheidsgevoel.

Ja, opvoeden is een avontuur. En soms vinden we de mooiste momenten op de meest onverwachte plekken. De was doen wordt nooit meer hetzelfde. Het is een tijd van samen zijn, leren en lachen. Dus de volgende keer dat je denkt: “Oh nee, de was!”, denk dan aan de lach op het gezicht van je kind en de mooie momenten die jullie samen beleven.

How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen

Bekijk product