Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

De wonderlijke reis: hoe jouw pasgeborene je leert herkennen

“Dacht je dat opvoeden alleen om luiers verschonen, nachtvoedingen en slaapliedjes zingen ging? Nee, vanaf het allereerste moment begin je aan een reis van herkenning, waarin jouw pasgeborene langzaam maar zeker leert wie jij bent. Dit gebeurt stap voor stap, en al snel reageert jouw baby op jouw stem, geur en gezicht.

Begin van de herkenningsreis: het geluid Nog voordat je kleintje zijn eerste huiltje liet horen, kende hij jouw stem al. In de buik was het een constante, geruststellende klank. Eenmaal buiten luistert jouw baby aandachtig naar jouw stem, en binnen de kortste keren wordt die stem een baken van veiligheid en comfort. Jouw stem is het begin van de taalreis van je baby, het startpunt van communicatie. En het mooie is, zelfs als je er niet bent, kan een opname van je stem al genoeg zijn om je baby tot rust te brengen. Bijzonder, nietwaar?

Herkenning op de geur: de geheime band Jouw geur speelt ook een cruciale rol in het herkenningsproces van je baby. Vanaf het moment in de buik begint jouw baby jouw unieke geur te herkennen. Na de geboorte gaat jouw baby jouw geur al snel associëren met veiligheid en comfort.

Een gezicht om van te houden: visuele herkenning Voor dit deel is wat geduld nodig. Het kan een paar weken of zelfs tot twee maanden duren voordat je kleintje jouw gezicht herkent. Hun kleine oogjes kunnen nog maar zo’n 20 tot 30 centimeter ver kijken, dus alle reden om lekker dichtbij te blijven. Onderzoeken tonen zelfs aan dat baby’s van zes maanden oud beter individuele gezichten uit een menigte kunnen onderscheiden dan volwassenen. Daar word je toch blij van?

Maar onthoud, ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Het kan zijn dat je kleintje wat meer tijd nodig heeft om jou te herkennen. Geen zorgen, met tijd, geduld en heel veel knuffels zal jouw baby snel reageren op jouw vertrouwde aanwezigheid. Geniet van deze wonderlijke reis; je zult hem voor altijd koesteren.”