Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Veilig social media gebruiken

Het draait allemaal om communicatie, grenzen stellen én een goede band met je kind. Laat dat nou net zijn waar we op focussen met Howtotalk! Daarom: 5 tips om ervoor te zorgen dat je kind veilig kan genieten van social media. 

1. Maak samen een account aan. Begin met één platform om samen te ontdekken. Stel je nieuwsgierig op, voor jezelf en voor je kinderen. Onderzoek hoe het platform werkt, hoe het zit met de privacy-instellingen, hoe anderen je kunnen vinden en hoe je communiceert met de buitenwereld.  

2. Leg uit wat de negatieve kanten zijn van social media. Zorg ervoor dat je kinderen zich bewust zijn van cyberpesten, sexting en identiteitsdiefstal: het komt allemaal maar al te vaak voor. Zorg dat je boodschap past bij hun leeftijd, maar ook dat je kinderen de informatie en hulpmiddelen hebben om zich te beschermen tijdens het surfen, chatten en posten. 

3. Instagram vs. de werkelijkheid. Leer je kind wat het verschil is tussen echt en nep op social media. Vooral jonge kinderen laten zich makkelijk beïnvloeden door the perfect picture, en zien niet hoe dat soms niks te maken heeft met de werkelijkheid. Praat met je kinderen over filters, financiën en fear of missing out, zodat ze een realistische kijk kunnen ontwikkelen op hun eigen leven.   

4. Geef het goede voorbeeld. Door duidelijke grenzen te stellen – en je daar zelf ook aan te houden – geef je je kinderen een gezonde kijk op social media. Vergeet niet dat ze naar jou kijken en jouw gedrag kopiëren. Ze zien wat je post en waar je naar kijkt.  

5. Leg uit dat aardig zijn altijd belangrijk is. Leer je kinderen om zich ook online altijd vriendelijk en empathisch op te stellen, net zoals ze dat in het echt zouden doen. Maak ze hiervan bewust door ze te vragen: ‘Zou je dit ook zeggen als je tegenover deze persoon stond?’ Als het antwoord ‘nee’ is, leg dan uit waarom het niet oké is om het dan wél online te zeggen – dat het een vorm van cyberpesten is. 

Sta ook stil bij de positieve kanten  

Er zijn altijd vervelende mensen in de digitale wereld, en er kunnen zich altijd vervelende situaties voordoen. Maar: social media hebben ook veel voordelen en leuke kanten. Houd dat in gedachten en ga af en toe samen met je kind op zoek naar iets nieuws. Door niet alleen op de negatieve kanten te focussen, voorkom je dat je kinderen bang worden dat er iets naars gebeurt. Of: dat ze je voor de zekerheid maar niet meer betrekken bij wat ze uitspoken.  

Meer weten over sociale media of omgaan met schermtijd? Beluister onze podcasts hierover in de Howtotalk-app!