Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Het stimuleren van patroonherkenning bij je kleintje

Laten we even eerlijk zijn: we hebben het allemaal weleens gezien. Dat trotse momentje als jouw peuter twee bijna identieke dingen aan elkaar koppelt. Maar hoe kunnen we dat nog verder stimuleren?

Speelplezier met Geheugenspelletjes

Beginnen met geheugenspelletjes: ‘Memory’, waarbij alle kaarten ondersteboven liggen, is best een uitdaging, nietwaar? Maar we kunnen er wel een twist aan geven. Neem een set kaarten van een spel, zoals “Voertuigen in Beweging”. Kies twee identieke afbeeldingen en één die er echt uitspringt. Laat jouw kleintje eens kijken en vraag welke twee hetzelfde zijn. De glimlach die volgt? Onbetaalbaar.

Zoeken naar overeenkomsten: Leg twee setjes kaarten voor ze neer, bijvoorbeeld twee fietsen en twee auto’s. Kijken ze je met grote ogen aan, wachtend op het antwoord? Geef een klein duwtje in de goede richting: “Zie jij welke twee vriendjes zijn?”

Samen spelen: Introduceer een element van samen delen in het spel. “Kijk, hier is een trein en daar ook. Nu mag jij!” Die kleine leermomentjes en die knusse tijd samen? Goud waard.

Patronen in Ons Dagelijks Leven

Speurtocht buiten: In de tuin of het park zijn er genoeg bladeren en steentjes. Kunnen jullie samen duo’s vormen op basis van grootte, kleur of vorm?

Geluidenspel: Hoor je dat? Dat geluid van een miauwende kat of een sirene? Laat je kind het verhaal vertellen. “Welk dier zegt dat?” of “Weet je welk voertuig dat geluid maakt?”

Vergelijken van lichaamsdelen: Deze is zo leuk! Wijs naar jouw neus, en laat je kind hetzelfde doen bij een knuffelbeer. Het wordt nog interessanter als ze de enkel of knie proberen te vinden.

Als opvoeder sta je er niet alleen voor. Hoe klein de activiteit ook is, je bouwt aan een band met je kind, stimuleert hun zelfvertrouwen en helpt ze de wereld om hen heen te begrijpen. En ja, dat allemaal door gewoon samen te spelen en de wereld te ontdekken.

How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen

Bekijk product