Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Mijn tiener maakt zijn huiswerk niet

Situatie

Julian (13) zit in de tweede klas en zijn huiswerk blijft een strijd. Als ik niet oplet, zit hij de hele middag te gamen. Ik word er echt niet goed van. Helemaal omdat hij het mij doet voorkomen alsof hij heel hard aan het werk is. Maar als ik op Magister inlog, zie ik alleen maar onvoldoendes staan. En het schooljaar is pas net begonnen!

Think about it

Hoe harder jij schreeuwt, hoe minder hij waarschijnlijk luistert. Je wil niets liever dan hem door elkaar schudden en een gameverbod instellen, maar een constructieve aanpak is succesvoller dan een kortetermijnbevrediging van boos worden en straffen. Want boos ben je, dat is logisch. Volg een stappenplan waarbij je je tiener niet persoonlijk aanvalt, beledigt of neerhaalt. De kans dat je tot hem doordringt is dan vele malen groter.

Oplossingen

  1. Uit je afkeuring
    ‘Julian, ik ben boos. Ik log net in op het ouderportaal en zie dat je alleen nog maar onvoldoendes hebt gehaald.’ Zet de ritssluiting daarna op je mond. Laat hem maar met een reactie komen.
  2. Noem je verwachtingen
    ‘Ik verwacht van je dat je opnieuw nadenkt over je prioriteiten. Huiswerk staat boven gamen. Ik verwacht ook een eerlijk antwoord van jou als ik je vraag of je je huiswerk hebt gedaan.’
  3. Vertel hoe hij zich kan/moet verbeteren
    ‘We kunnen afspreken dat je voortaan een half uurtje gaat gamen na schooltijd en daarna je huiswerk maakt. Na het eten overleggen we dagelijks of je nog verder moet aan je huiswerk of dat je klaar bent en kunt gaan gamen.’