Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Mijn kind wil niet eten

Situatie

Mijn zoon (3) wil niet eten. Hij eet 3 of 4 happen en verdwijnt vervolgens van tafel om te gaan spelen en rondrennen. Ik vraag hem een paar keer vriendelijk om terug aan te tafel te komen, maar het eindigt toch vaak in gesnauw. En eten, ho maar.

Think about it

Zo lang je kind gezond is, een normaal gewicht heeft en een normale lengte, kun je relaxt zijn over eten. Evalueer niet meer dagelijks, maar wekelijks hoeveel je kind binnenkrijgt. De meeste kinderen eten – mits ze gezonde opties krijgen – een gebalanceerd dieet, beoordeeld over een hele week. Hoe meer jij je zorgen maakt en aanstuurt op eten, des te groter de strijd wordt. Je kunt beter bepaalde regels stellen wat betreft eten en deze rustig en consequent toepassen. De strijd zal daardoor afnemen.

Oplossingen

  1. Sta model voor het gewenste gedrag
    We kunnen het niet mooier zeggen: get rid of all junk food in the house. Feit is dat als jij op je snickersreep zit te knagen, je moeilijk van je kind kunt vragen zijn wortel op te eten. Zorg er dus voor dat je alleen voedsel in huis haalt, waarvan je er achterstaat dat je kinderen het eten. Kun je je echt niet beheersen, zorg er dan voor dat de ‘foute’ dingen ergens hoog in een kastje verstopt liggen. (En niet voor kinderbedtijd tevoorschijn halen!)
  2. Verwoord het verlangen
    ‘Ik zie dat je geen zin hebt in boontjes, je zou veel liever patatjes willen eten. Dat zou lekker zijn, elke dag patatjes! Ik zou het liefst elke dag een broodje shoarma willen eten, met lekker veel saus.’ Ondertussen schep je de boontjes op: ‘Wil je 1 schep of 2 scheppen?’
  3. Niet (ver)oordelen
    Geef geen commentaar op hoe veel of hoe weinig je kind heeft gegeten. Wat hij in zijn maag stopt, is zijn zaak. Jouw taak is dat je gezond en gevarieerd voedsel aanbiedt.