Op pad met de kleintjes: de kunst van schoenen en sokken

Stel je voor: je kleine spruit, nog net geen drie jaar oud, kijkt je met fonkelende oogjes aan en probeert zelfstandig zijn schoentjes aan te trekken. Dat is pas een mijlpaal! Rond de leeftijd van 21 tot 30 maanden zetten kinderen vaak deze eerste stappen in zelfredzaamheid. Bij sokken duurt het iets langer, maar het moment komt. En laten we eerlijk zijn: hoeveel tweejarigen zouden niet willen dat schoenen en sokken gewoon verdwenen?

De uitdaging van het zelf aantrekken

Zelfstandig schoenen en sokken aantrekken, daar zit een kunstje achter. Vooral omdat die kleine vingertjes de fijne motoriek nog moeten leren. Maar weet je, als ze beginnen te lopen, zijn ze klaar om te oefenen!

Creëer een uitnodigende hoek

Denk aan een knus hoekje bij de voordeur met hun schoentjes, jasjes, en tassen. Niets te chic; een eenvoudig krukje is perfect. Elk vertrek wordt dan een oefenmomentje. En jij? Jij bent dichtbij voor die helpende hand of aanmoediging.

Schoenen uitdoen: een fluitje van een cent

Grappig genoeg leren kids vaak eerst hun schoenen uittrekken. En als ze het proberen, laat dan zien dat een duimpje tussen de hiel en schoen het verschil kan maken.

Keep it simple, mama (en papa)

Bied ze makkelijke schoenen aan. Denk aan instappers of die met klittenband. Maak het ze niet te moeilijk. Oh, en een te kleine schoen? Dat is vragen om drama.

Links en rechts: een speelse aanpak

Stickers in de schoenen of de ‘maak een gaatje’ methode met hun schoentjes: kinderspel én leerzaam!

Sokkenavontuur

Vroeg of laat willen ze ook die sokken zelf aantrekken. En met sokken die net een maatje groter zijn en een gekleurde hiel, wordt het een feestje. Speel ook eens met grote sokken, gewoon voor de fun.

Samen op avontuur

Laten we er samen voor zorgen dat het aantrekken van schoenen en sokken een positieve ervaring wordt. Want elk stapje naar zelfstandigheid is een stap naar vertrouwen en verbinding.