Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Op pad met de kleintjes: de kunst van schoenen en sokken

Stel je voor: je kleine dreumes, bijna drie jaar oud, kijkt je met glinsterende ogen aan en probeert zijn schoentjes zelf aan te trekken. Dat is een echte mijlpaal! Tussen de leeftijd van 21 en 30 maanden zetten kinderen vaak hun eerste stappen richting zelfredzaamheid. Sokken kosten misschien iets meer tijd, maar dat moment komt ook wel. En laten we eerlijk zijn, hoeveel peuters zouden niet willen dat schoenen en sokken gewoon zouden verdwijnen?

De uitdaging van het zelf aankleden

Het zelfstandig aantrekken van schoenen en sokken is een kunst op zich, vooral omdat die kleine vingers nog moeten leren hoe ze fijne motorische vaardigheden moeten gebruiken. Maar weet je, zodra ze beginnen te lopen, zijn ze klaar om te oefenen!

Creëer een uitnodigende hoek

Denk aan een knus hoekje bij de voordeur met hun schoentjes, jasjes en tassen. Het hoeft niet extravagant te zijn; een eenvoudige kruk volstaat. Elk vertrek wordt dan een oefenmomentje. En jij? Jij bent dichtbij voor een helpende hand of aanmoediging.

Schoenen uittrekken: een fluitje van een cent

Het is grappig hoe kinderen vaak eerst leren hun schoenen uit te trekken. Als ze dat proberen, laat hen dan zien dat het helpt om een duim tussen de hiel en de schoen te plaatsen.

Houd het simpel

Bied ze gemakkelijke schoenen aan, zoals instappers of schoenen met klittenband. Maak het ze niet te moeilijk. Oh, en te kleine schoenen? Dat zorgt voor drama.

Links en rechts: een speelse aanpak

Stickers in de schoenen of de ‘maak een gaatje’-methode met hun schoentjes zijn kinderspel en leerzaam!

Sokkenavontuur

Vroeg of laat willen ze ook zelf hun sokken aantrekken. Met sokken die een maatje groter zijn en een gekleurde hiel wordt het een feestje. Probeer ook eens met grote sokken, gewoon voor de lol.

Samen op avontuur

Laten we er samen voor zorgen dat het aantrekken van schoenen en sokken een positieve ervaring wordt. Elk stapje richting zelfstandigheid is een stap richting vertrouwen en verbinding.