Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Kind wil niet gaan slapen

Situatie

Mijn zoon van 8 is altijd heel lang aan het dralen voordat hij naar bed gaat. Dan moet er nog gelezen worden en het eindigt vaak met geroep van mij vanaf beneden dat het licht uit moet.

Think about it

We weten dat kinderen genoeg slaap nodig hebben. Toch kan het ene kind beter tegen minder slaap dat het andere kind. Op deze leeftijd kun je hem al iets meer eigen verantwoordelijkheid geven, maar binnen duidelijke grenzen. Bij veel kinderen zal er een besef optreden van hoeveel slaap er werkelijk nodig is.

Oplossingen

  1. Beschrijf het probleem
    ‘Je wil nog lezen, maar het is bedtijd.’
  2. Verwoord het verlangen
    ‘Wat zou het heerlijk zijn als je de hele nacht kon lezen.’
  3. Moedig autonomie aan/laat het je kind zelf ervaren
    Zorg voor een leeslampje bij zijn bed en laat hem lezen zo lang als hij zelf wil. Herinner hem eraan hoe laat hij de volgende dag op moet staan en leg uit dat het belangrijk is om genoeg slaap te krijgen om je de volgende dag fit en uitgerust te voelen. In het begin zal je kind dit privilege wellicht misbruiken en veel te lang wakker blijven. De volgende dag is hij moe. Voel met hem mee en koppel het naar het waarschijnlijk te lang lezen, maar pas geen consequentie toe (dus niet ‘vanavond mag je niet meer lezen’). Je kind volgt de volgende dag gewoon zijn dagelijkse routine en als hij klaagt geef je geen preek. Je herhaalt diezelfde avond simpelweg de routine met het naar bed gaan en geeft je kind wederom de mogelijkheid om zelf zijn bedtijd te bepalen. Zoals elke ouder kan beamen, werkt een aantal nachten slaaptekort als een uitstekende motivator om eerder je leeslampje uit te doen.