Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Samen spelen, samen groeien!

Heb je ooit gemerkt dat peuters erg gehecht zijn aan hun speelgoed? Het is een bekend beeld: je kleintje houdt plots zijn of haar favoriete speelgoed stevig vast, terwijl een ander kind nieuwsgierig toekijkt. “Mijn speelgoed!”, zegt die kleine stem dan vastberaden. Voor veel peuters lijkt het een raadsel: waarom zou je jouw meest dierbare speelgoed delen met iemand anders? En dat is precies waar dit artikel over gaat: de kunst van delen én beurten nemen. Twee belangrijke lessen in de wondere wereld van opgroeien.

Delen vs. Beurten nemen: Wat is het verschil? Velen van ons realiseren zich niet hoe ingewikkeld delen eigenlijk kan zijn, zelfs voor volwassenen. Voor peuters is er een mooie tussenstap: beurten nemen. Denk aan dat moment waarop je samen met je peuter een toren bouwt: “Nu mag jij een blokje, daarna ik.” Dit illustreert het concept van beurten nemen. Echt samenwerken naar een gemeenschappelijk doel, wat we als delen zien, komt vaak later in hun ontwikkeling.

Praktische tips om je peuter te helpen met delen en beurten nemen:

  • Waardeer het favoriete speelgoed: Laat je kindje een paar speeltjes kiezen die echt alleen van hem of haar zijn. Zo leert je kind dat sommige items speciaal zijn en dat dit oké is.
  • Geef een voorproefje: Vertel je kindje vooraf wat er gaat gebeuren. “Nu mag jij met de auto, maar daarna is het de beurt aan je broertje/zusje.”
  • De magie van de zandloper: Een visuele timer of zandloper kan wonderen doen. Kinderen zien letterlijk de tijd wegtikken tot het hun beurt weer is.
  • Samenwerken: Maak samen een fruitsalade of bouw een zandkasteel. Laat iedereen een bijdrage leveren, beurt voor beurt.
  • Af en toe een time-out: Wordt het teveel? Geen zorgen. Kies voor een activiteit waarbij iedereen tegelijk kan deelnemen, zoals samen tekenen.
  • Spelletjes voor het leven: Er zijn talloze spelletjes die beurten nemen stimuleren. Denk aan samen een puzzel leggen of een balspel spelen.

Samen leren delen en beurten nemen: Lieve ouder, stap voor stap help je jouw kind de waarde van delen en beurten nemen te begrijpen. Door jouw liefdevolle begeleiding bouwt je kind zelfvertrouwen op en leert het omgaan met de prachtige uitdagingen die vriendschappen en samenspel met zich meebrengen. Onthoud dat je er niet alleen voor staat. Samen maken we de opvoedreis zowel makkelijker als leuker!

How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen

Bekijk product