Samen spelen, samen groeien!

Laten we eens praten over jouw peuter… Herken je dat moment waarop je kleintje plots zijn of haar favoriete speelgoed stevig vasthoudt, terwijl een ander kindje nieuwsgierig toekijkt? “Mijn speelgoed!”, zegt die kleine stem dan vastberaden. Het lijkt soms wel een raadsel voor onze kleintjes: waarom zou je jouw meest dierbare schatten delen met iemand anders? En precies daarover gaan we het hebben: delen én beurten nemen. Twee belangrijke lessen in de wondere wereld van opgroeien.

Delen vs. Beurten nemen: Wat is het verschil? Even tussen jou en mij, delen is ingewikkeld. Zelfs voor ons volwassenen! Voor peuters is er een mooie tussenstap: beurten nemen. Denk maar eens aan dat moment dat je samen met je peuter een toren bouwt. “Nu mag jij een blokje, dan ik.” Dit is een voorbeeld van beurten nemen. Het echte delen, waarbij je kindje leert om samen te werken naar een gemeenschappelijk doel, komt vaak pas wat later op het pad.

Een helpende hand voor je kleine avonturier

  1. Koester de speciale schatten: Laat je kindje een paar speeltjes kiezen die echt alleen van hem of haar zijn. Zo weet je kleintje dat sommige dingen echt van hem of haar zijn. En dat is oké!
  2. Geef een voorproefje: Vertel je kindje vooraf wat er gaat gebeuren. “Nu mag jij met de auto, maar straks is het Jules zijn beurt.”
  3. De magie van de zandloper: Een visuele timer of zandloper kan wonderen doen. Kinderen zien letterlijk de tijd wegtikken tot het hun beurt weer is.
  4. Samen aan de slag: Maak samen een fruitsalade of bouw een zandkasteel. Laat iedereen zijn steentje bijdragen, beurt voor beurt.
  5. Af en toe een time-out: Is het allemaal even te veel? Geen zorgen. Switch naar een activiteit waarbij iedereen tegelijk mee kan doen. Samen een tekening maken bijvoorbeeld.
  6. Spelletjes voor het leven: Er zijn zoveel leuke spelletjes die beurten nemen stimuleren. Denk aan samen een puzzel leggen of een balspel.

Samen op ontdekkingsreis Lieve ouder, stap voor stap leer je jouw kindje de schoonheid van delen en beurten nemen. Door jouw liefdevolle begeleiding bouwt je kind zelfvertrouwen op en leert het omgaan met de prachtige uitdagingen die vriendschappen en samenspel met zich meebrengen. En onthoud: je staat er niet alleen voor. Samen maken we de opvoedreis een beetje makkelijker én een stukje leuker!

How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen

Bekijk product