Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Inhaligheid aan tafel

Situatie

Een gezellig, uitgebreid ontbijt wordt hier thuis vaak verpest door het inhalige gedrag van mijn oudste zoon (16). Hij eet heel snel en pakt dan bijvoorbeeld een tweede croissant, terwijl wij amper een eerste hap hebben genomen. Als we überhaupt al een croissantje hebben kunnen pakken. Hij houdt geen enkele rekening met zijn tafelgenoten.

Think about it

Puberjongens hebben trek, veel trek. Ze schuiven hun eten naar binnen alsof ze de trein moeten halen. Wij kunnen ons er niks bij voorstellen, maar voor hen is dat normaal. Dat ze daarbij anderen passeren, daar staan ze helemaal niet bij stil. Vaak is er dus geen sprake van onwil, maar bovenal van onbewustheid.

Oplossingen

 1. Geef informatie, niet (ver)oordelen
  In plaats van beschuldigen of commanderen, beschrijf het probleem en geef informatie. ‘Er is voor iedereen 1 croissant.’ Informatie is veel makkelijker te accepteren dan een beschuldiging of commando. Bij het krijgen van informatie is jouw tiener eerder bereid te doen wat je van hem verwacht.
 2. Geef een keuze
  Combineer of vervolg het met een keuze: ‘Ik heb voor iedereen 1 croissant in de oven gedaan. Als je nog honger hebt, kun je óf nog een boterham nemen of je eet een beschuitje’.
  Als je tiener blijft mopperen, zeg je: ‘Ik hoor dat je heel graag een croissantje wil. Je kunt ervoor kiezen om iets anders te eten of je maakt in de keuken nog wat extra croissants klaar.’
 3. Noem je waarden en/of verwachtingen
  In dit huis heeft iedereen recht op evenveel. Ik verwacht van jou dat je je aan deze regel houdt. Je hebt recht op 1 croissant en als je meer wil, moet je er nog eentje maken of accepteren dat je die van jou al hebt opgegeten.