Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Hoe krijg ik mijn peuter ooit uit de zandbak?

Het is een herkenbaar tafereel voor elke ouder: je peuter is heerlijk aan het spelen in de zandbak, maar het is tijd om naar huis te gaan. Je roept, maar zonder succes. De frustratie borrelt op. Bij Howtotalk begrijpen we deze uitdaging maar al te goed. Ouderschap gaat immers over meer dan alleen regels stellen; het gaat om begrip, communicatie en verbinding.

Een moment van overgang

Peuters zien de wereld anders dan wij. Voor hen is het verlaten van een leuke activiteit, zoals spelen in de zandbak, een enorme overgang. Vergelijk het met een spannend boek dat plotseling wordt weggehaald. Irritant, toch? Dat gevoel ervaren onze kinderen ook.

Stap in hun schoenen

Empathie is de sleutel. Probeer je in te leven in je peuter. Zij zijn kleine ontdekkers, volledig opgaand in hun spel. Het idee om plotseling te moeten stoppen, is voor hen ontmoedigend.

Aankondigen en gevoelens benoemen

Een effectieve strategie is het plannen van een overgangstijd. Laat je kind weten dat het bijna tijd is om te stoppen. Geef hen de keuze: “Wil je nog even blijven scheppen of nog één keer van de glijbaan?” Benoem hun gevoelens: “Het is lastig, je wilt nog helemaal niet stoppen, hè?” Dit helpt hen om zich voor te bereiden op de overgang.

Vertrek met begrip

Verwacht een vloedgolf aan emoties, maar blijf vasthouden aan je vertrekplan. Vraag je kind: “Ga je met boze stappen of met verdrietige stapjes naar de auto?” Dit geeft hen een gevoel van controle en betrokkenheid.

De Howtotalk-methode

Bij Howtotalk leren we ouders om op een positieve manier te communiceren met hun kinderen. Onze methode helpt je om grenzen te stellen zonder te kwetsen, bevordert probleemoplossend vermogen en keuzevrijheid bij je kind, en draagt bij aan een betere sfeer in huis en meer zelfvertrouwen bij je kind.

Het omgaan met overgangsmomenten, zoals het verlaten van de speeltuin, kan uitdagend zijn. Echter, met de juiste benadering en communicatie kun je deze momenten soepeler en met meer begrip voor je kind navigeren. Onthoud dat spelen voor kinderen een manier is om de wereld te verkennen. Door aankondigingen en empathie te integreren in je opvoedingsstijl, bereid je je kind niet alleen voor op de overgang, maar versterk je ook jullie band.

How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen

Bekijk product