Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Alle gevoelens accepteren

Wat we eígenlijk tegen onze kinderen zeggen met ‘er is niks aan de hand, je hoeft niet te huilen’ is: ‘jouw gevoelens doen er nu niet toe.’ Of: ‘jouw gevoelens kloppen niet, want er is helemaal niks aan de hand.’ 

Niet echt iets om blij van te worden als je SERIEUS verdrietig bent omdat Sofie de gele beker heeft! 

Onzinnig voor ons misschien, de kleur van je beker. Maar stel dat je echt een sh*tdag hebt gehad op je werk. Je komt thuis en gooit alles eruit. Wat je wilt is een beetje begrip, maar je partner zegt: ‘Joh, relax. Dan begin je morgen toch weer opnieuw aan die presentatie. Er zijn wel ergere dingen hoor!’ Thanks, maar dat helpt dus helemaal NIETS! Je denkt: laat maar, ik vertel je nog eens wat – en je humeur daalt tot onder het vriespunt. 

Terwijl het eigenlijk heel simpel is allemaal. Want je partner had ook kunnen zeggen: ‘Hè, wat superirritant dat al je werk voor niks is geweest. Kan me voorstellen dat je goed baalt!’ En hoe had dat gevoeld? Heerlijk, want je bent je ei kwijt en de ander snapt het. Het wordt al een beetje minder erg. En misschien denk je zelfs: ach, ik los het ook wel weer op. Big deal! 

Surprise, surprise: zo werkt het ook bij kinderen. Alleen vinden zij andere dingen belangrijk dan wij. De kleur van hun beker bijvoorbeeld! 

Door te zeggen dat die totaal niet ter zake doet, voelt je kind zich niet begrepen. Nu heeft hij niet alleen de verkeerde kleur beker, zijn vader of moeder begrijpt hem óók al niet! Dit is echt een ROTdag! Kortom: je kind gaat nog veel harder huilen. Help! 

Probeer daarom eens:  

 ‘Ik zie dat je verdrietig bent. Het is oké om verdrietig te zijn!’✨ 

Zo simpel haal je dat angeltje eruit. Hetzelfde geldt voor als je kind boos is, of gefrustreerd, of wat dan ook. Benoem het, en zeg dat het oké is. Laat hem simpelweg zijn gevoelens ervaren – dat lucht op en geeft rust. Als je kind zich mag uiten zoals hij zich voelt, is hij eerder hersteld van zijn Grote Emotie. Driftbuien worden korter, en je kind heeft het vertrouwen dat hij mag voelen wat hij voelt. Een belangrijke vaardigheid – voor de rest van zijn leven. 

  • P.S. Alle gevoelens zijn oké, maar natuurlijk is niet alle gedrag oké! Wat doe je als je kind ook om zich heen slaat? Je leert er meer over in onze app.
  • P.S. 2 Als je toch aan het oefenen bent: probeer dus ook niet kritisch te zijn over de emoties van je lief, je vriend(in) of wie dan ook. Zelfs als je denkt: stel je niet zo aan – laat de ander zijn gevoel ervaren. Geef hem of haar mee: ik zie je, ik hoor je, ik ben er voor je. ✨