Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Ontdekkingsreis van de wereld: vastpakken, tikken, proeven, leren

Heb jij weleens stilgestaan bij de wonderlijke reis die je baby maakt? Aanvankelijk lijken ze enkel te genieten van de kleuren en geluiden om hen heen. Maar dan, na een paar maanden, beginnen ze te beseffen dat ze invloed kunnen uitoefenen op hun omgeving. De eerste onhandige zwaai naar een knuffel, gevolgd door het vastpakken en met de mond verkennen, lijkt gewoon een spelletje. Maar stiekem zijn ze bezig met de ontwikkeling van hun hand-oog coördinatie. Ga je mee op reis?

Het openen van de handjes: Je hebt het vast al gezien, die kleine vuistjes van je kleintje. Maar let op, rond de 2 ½ tot 3 ½ maanden gaan ze open. Hoe kun je dit stimuleren? Aai gewoon zachtjes over de achterkant van hun handjes of vouw voorzichtig hun vingertjes open. En ja, laat ze je gezicht aanraken. Het voelt niet alleen heerlijk, maar het is ook een prachtig moment tussen jullie twee.

De reflex om vast te pakken: Tot zo’n vier maanden oud is er een reflex bij je baby: als je iets in hun handje legt, pakken ze het vast. Help ze deze reflex te oefenen door bijvoorbeeld een ring in hun handje te leggen. Laat ze maar eens voelen hoe dat is, zo’n object in hun handjes.

Een doel voor ogen: Tussen de 2 ½ en 4 ½ maanden begint je baby te reiken naar objecten. Ze willen wel, maar hebben nog niet de behendigheid om iets te grijpen. Stimuleer dit door ze bijvoorbeeld met een veilig, hangend speeltje te laten spelen. Kijk maar eens hoe ze hun armpjes uitstrekken om het te proberen te bereiken!

Vasthouden en proeven: En dan, rond de 4 tot 5 maanden, komt het grote moment. Ze kunnen een object vastpakken en ja, dan willen ze natuurlijk ook weten hoe het smaakt. Dit is niet alleen een schattig gezicht, maar ook cruciaal voor hun ontwikkeling. Ze gaan nu oefenen met steeds kleinere objecten, om hun greep te verbeteren.

Al met al wacht je baby een geweldig avontuur. Onthoud, elk kind volgt zijn eigen tempo. Geniet van de reis, want jij bent de beste gids die je baby zich kan wensen. Veel plezier!