Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Een liefdevolle start: het versterken van de ouder-kind band bij het wakker worden

Elke ouder kent het belang van de eerste momenten na het ontwaken. Deze kostbare minuten zetten de toon voor de rest van de dag. Maar hoe kunnen we deze momenten het beste benutten om onze kinderen een gevoel van liefde, veiligheid en voorbereiding op de dag te bieden? De Howtotalk-methode biedt ons hierin unieke inzichten.

Begin de dag met het delen van een simpel, maar krachtig moment van de vorige nacht: “Ik heb vannacht nog even bij je gekeken. Je lag zo lekker te slapen.” Dit kleine gebaar kan kinderen een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven, een subtiele herinnering dat ze nooit echt alleen zijn.

Begin de ochtend met woorden van liefde en blijdschap: “Wat fijn om je te zien, wat hou ik toch van je!” Deze woorden zijn meer dan alleen een ochtendgroet; ze zijn een bevestiging van onvoorwaardelijke liefde, essentieel voor het zelfvertrouwen en de zelfwaardering van een kind.

Muziek heeft de magische kracht om sferen te creëren. Door de dag te beginnen met een vrolijk of rustig nummer, creëren we een positieve en kalme start. Het kiezen van de juiste muziek kan de stemming voor de hele dag bepalen.

Het bespreken van de dagplanning biedt kinderen duidelijkheid en structuur. Vragen als “Is er iets spannends vandaag? Wil je oefenen hoe je daarop gaat reageren?” openen een kanaal voor communicatie en voorbereiding. Het geeft kinderen een gevoel van controle en betrokkenheid bij hun eigen dag.

Een kleine, maar betekenisvolle aanraking, zoals een kusje op de handpalm, kan een blijvende herinnering zijn van de ouderlijke aanwezigheid en ondersteuning gedurende de dag.

De Howtotalk-methode is niet alleen een communicatiestrategie maar een levenswijze. Het leert ons om op een respectvolle, liefdevolle manier met onze kinderen te communiceren, grenzen te stellen zonder te kwetsen, en een sfeer van vertrouwen en autonomie te creëren. Deze methode helpt ons om de ouder te worden die we willen zijn, terwijl we een sterke, positieve band met onze kinderen opbouwen.

Elke ochtend biedt een nieuwe kans om deze principes in de praktijk te brengen. Door aandachtig te luisteren, positief te bevestigen, en samen de dag door te nemen, creëren we een omgeving waarin elk kind kan bloeien.

How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen

Bekijk product