Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Minder keuzes, meer zelfvertrouwen

Het opvoeden van een peuter kan soms voelen alsof je een kleine, onvoorspelbare raket bestuurt. Ze zijn zo enthousiast en nieuwsgierig, maar kunnen zich soms ook overweldigd voelen. Wist je dat het aanbieden van minder keuzes eigenlijk een geweldig hulpmiddel kan zijn om je kleintje te helpen navigeren?

Kleren kiezen: “Draag je vandaag liever de blauwe korte broek of de rode? Dat is nog eens een keuze!” En als ze plots met die gele zomerjurk komen aanzetten? Lach even en zeg: “Oh, zonnig! Laten we die over de broek aantrekken.”

Spelen tot het tijd is om te gaan: “Binnenkort gaan we naar huis, lieverd. Nog één keer op de wip, of ga je nog even de eendjes voeren?” Een kleine waarschuwing kan al een groot resultaat hebben.

Opruimfeestje: “Wat denk je? Ruimen we eerst samen het speelgoed op of zetten we de boeken netjes weg?” Samenwerken is zoveel leuker dan een strijd!

Bedtijd: “Oké, avonturier, gaan we eerst tandenpoetsen of het verhaal lezen?” En soms, voor die speciale dagen: “Kies je vanavond dit boek of dat boek?” Maar hey, laten we niet gek doen en er twee lezen, anders wordt het een gewoonte!

Tussendoortje: “Zin om die wortel te snijden of liever eerst te wassen?” En voor het tussendoortje: “Aardbeien of druiven vandaag? Wat een luxe!”

Bij Howtotalk geloven we dat het geven van keuzes, zelfs beperkte, je kind helpt om zich zekerder te voelen. Ze voelen dat je ze vertrouwt, ze worden zelfstandiger en bouwen aan dat oh-zo-belangrijke zelfvertrouwen. Maar onthoud, lieve ouder, het gaat niet altijd om perfectie. Het gaat om samen leren, groeien en vooral genieten van die prachtige reis van het ouderschap.

How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen

Bekijk product