Minder keuzes, meer zelfvertrouwen

Het opvoeden van een peuter kan aanvoelen als het besturen van een kleine, onvoorspelbare raket. Zo enthousiast, zo nieuwsgierig, maar soms ook zo overweldigd! Wist je dat het aanbieden van minder keuzes eigenlijk een geweldig hulpmiddel kan zijn om je kleintje te helpen navigeren?

Kleren kiezen: “Draag je vandaag liever de blauwe korte broek of de rode? Wat een keuze, hè!” En als ze plots met die gele zomerjurk komen aanzetten? Lach even en zeg: “Oh, zonnig! Laten we die over de broek aantrekken.”

Spelen tot het tijd is: “Binnenkort gaan we naar huis, lieverd. Nog één keer op de wip, of ga je nog even de eendjes voeren?” Kleine waarschuwingen, grote resultaten.

Opruimfeestje: “Wat denk je? Gaan we samen eerst het speelgoed opruimen of de boeken een plekje geven?” Samenwerken is zoveel leuker dan een strijd!

Bedtijd: “Oké, avonturier, gaan we eerst tandenpoetsen of het verhaal lezen?” En soms, voor die speciale dagen: “Kies je vanavond dit boek of dat boek?” Maar hey, laten we niet gek doen en er twee lezen, anders wordt het een gewoonte!

Tussendoortje-tijd: “Zin om die wortel te snijden of liever eerst te wassen?” En voor het tussendoortje: “Aardbeien of druiven vandaag? Wat een luxe!”

Bij Howtotalk geloven we dat keuzes geven, zelfs beperkte, je kind helpt zich zekerder te voelen. Ze voelen dat je ze vertrouwt, ze worden zelfstandiger en bouwen aan dat oh-zo-belangrijke zelfvertrouwen. Maar onthoud, lieve ouder, het gaat niet altijd om perfectie. Het gaat om samen leren, groeien en vooral genieten van die prachtige reis van het ouderschap.

How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen

Bekijk product