Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Boosheid

Situatie

Mijn zoon (9) kan zijn boosheid niet bedwingen. Hij gaat helemaal uit zijn dak en haalt uit naar anderen, zowel verbaal als lichamelijk (schoppen en slaan).

Think about it

Je eigen boosheid bedwingen is voor veel ouders al een probleem. Denk je eens in: als wij er al zo’n moeite mee hebben, kunnen we dan wel van onze kinderen verwachten dat ze dit moeiteloos kunnen? Nee dus. Kinderen moeten die zelfbeheersing nog leren.

Oplossingen

  1. Sta model voor het gedrag dat je graag wil zien
    Jouw boosheid zal zijn woede alleen maar verergeren. Parkeer dus eerst je eigen boosheid en kalmeer. Reageer rustig en met een zachte toon op je kind. Hierdoor ben je beter in staat op de handelingen van je kind te reageren. Bovendien modelleert dit het gedrag dat je graag bij je kind wil zien.
  2. Accepteer (en benoem) het gevoel van je kind en stop onacceptabel gedrag
    Je kind moet leren dat boze gevoelens normaal zijn, maar dat er acceptabele en niet-acceptabele manieren zijn om die te uiten. Door zijn gevoelens te benoemen, leer je jouw kind dus om met zijn gevoelens om te gaan.
    Een voorbeeld: je kind is boos omdat zijn broer zijn fiets heeft gepakt zonder dit te vragen en hij staat te vloeken en schelden. Erken rustig de reden waarom hij zich zo voelt door iets te zeggen in de trant van: ‘Het is frustrerend als Alex je spullen gebruikt zonder het te vragen.’ Je kind zal stilvallen door deze nieuwe benadering. Vervolgens stel je een vraag waarmee je je kind aan het denken zet in een meer productieve richting: ‘Hoe kun je Alex eraan herinneren dat hij je van te voren vraagt of hij spullen van je mag lenen?’ Als je kind boos reageert, kun je reageren met: ‘Met boos worden los je dit probleem niet op, dus wat zou een oplossing kunnen zijn?’ Blijf bij hem en help hem met het bedenken van oplossingen.Als het gedrag van je kind over jouw grenzen gaat, stop je hem direct en benoem je hierbij zijn gevoel: ‘Stop met schelden/schoppen. Ik zie dat je heel erg boos bent. Als je zo schreeuwt, kan ik niet naar je luisteren. Het is nu tijd om af te koelen.’ Laat hem afkoelen op een rustige plek. Ga op dat moment niet in op zijn gedrag.
  1. Alternatieven voor straf
    Praat met je kind (pas als hij gekalmeerd is!) over zijn boosheid. Vertel dat het belangrijk is om te leren hoe hij zijn boosheid kan controleren. Leg uit dat als hij de volgende keer explodeert, hij zelf naar een plek gaat om af te koelen of dat jij hem eraan herinnert. Doet hij dat niet op dat moment, dan kiest hij ervoor dat hij de rest van de dag (bijvoorbeeld) zijn tv-kijktijd verliest.

Als het onacceptabele gedrag blijft, ga je met je kind problem solven.

Problem solven

Ga samen met je kind problem solven over zijn boosheid. Brainstorm en stel samen een lijst op met dingen die hij kan doen als hij een driftbui krijgt. Bijvoorbeeld: hij kan met zijn koptelefoon naar muziek luisteren, buiten tegen een muur voetballen, een boksbal in zijn kamer ophangen of zo hard als hij kan op zijn matras slaan. Bedenk samen de oplossingen. Laat hem de ideeën opschrijven en op een handige plek ophangen. Jullie kunnen met elkaar een codewoord of gebaar afspreken dat je tijdens een gesprek kunt gebruiken om een pauze in te lassen, zodat jullie het gesprek later kunnen hervatten.

Lees ook

Anderen die dit hebben gelezen, bekeken ook: Mijn kind wil niet gaan slapenAndere manier van communiceren en Rise and shine