Baas over eigen lijf. Zo leg je dat uit

Je kunt kinderen niet vroeg genoeg leren dat hun lijf privé is. Hoe doe je dat?

Grensoverschrijdend gedrag: wat een rotonderwerp. Je wilt er niet bij stilstaan wat kwaadwillende mensen je kind kunnen aandoen. En juist daarom is het goed als je kind al vroeg weet: dit hoort niet. Maar hoe maak je dat duidelijk zónder de nare scenario’s te hoeven schetsen?


4 tips

ūü홬†Luisteren naar je lichaam
Vertel je kinderen dat ze altijd naar hun lichaam luisteren. Dat kan al op jonge leeftijd in gewone dagelijkse situaties. Willen ze zelf hun sokken aandoen, haren kamen of billen afvegen? Laat ze. Geef ze het vertrouwen dat hun gevoel en signaal telt. Daarmee leer je ze om het altijd te zeggen als ze iets niet willen of zich ergens ongemakkelijk bij voelen. En dat niemand ze mag aanraken als ze dat niet willen.

ūü홬†Stop = stop
Wees hier zelf ook consistent in en luister altijd naar de signalen van je¬†kind. Dat geldt √≥√≥k voor ‚ÄėStop!‚Äô of ‚ÄėHou op!‚Äô tijdens het kietelen. Zeg tegen¬†je kind: ‚ÄėIk hoor dat je stop zegt. Dat is duidelijk! Zodra je stop zegt, hou ik¬†op met kietelen.‚Äô Zo groeit het vertrouwen van je kind: mijn nee betekent¬†nee, ook bij grote mensen.

Draai het ook om. Speelt je kind te wild met jou? Zorg dat ook jouw¬†grenzen¬†gerespecteerd worden. Zeg: ‚ÄėDat vind ik te wild. Als iemand stop¬†zegt, laten we los en stoppen we meteen.‚Äô

ūü홬†Geen verplichte knuffel

Wil je kind geen ‚Äėdikke knuffel‚Äô geven bij het afscheid nemen van oma?¬†Respecteer die keuze. Zachte dwang, al is het allemaal liefde, is¬†verwarrend. Je kind kan denken: mama heeft gezegd dat niemand mij mag¬†aanraken als ik dat niet wil. Maar oma wordt er blij van, dus ik denk dat¬†het dan toch moet.

Misschien is dit ook wel een pijnlijk momentje voor oma. Wees consequent, al is het nog zo moeilijk. Leg uit dat je het belangrijk vindt dat je kind zelf de fysieke grens aangeeft. Altijd, en dus ook nu.

Om te voorkomen dat weerstand bieden te moeilijk is voor je kind, geef¬†je een keuze. In plaats van: ‚ÄėWil je oma nog een knuffel geven?‚Äô kun je¬†bijvoorbeeld vragen: ‚ÄėZeg je gedag met een knuffel, een luchtkusje of een¬†zwaai?‚Äô

ūü홬†Niet te veel plukken
En, dit komt misschien als een verrassing: ook andere aanrakingen kunnen¬†door een kind als onnodig ervaren worden. Natuurlijk kun je een¬†haarspeldje dat op half zeven hangt even goed doen. Of een shirt¬†instoppen dat uit een broek hangt. Maar het een keertje laten zitten is niet¬†erg. Laat het je kind zelf fiksen ‚Äď of niet.

Ga maar na: als je elk half uur rechtgezet, opgepoetst en gecorrigeerd wordt, kan dat voelen als een inbreuk op je fysieke privacy. O√≥k als je een kind bent. En ook al is het 100% liefde van jou.

Dit vind je wellicht ook interessant

Ruzie tussen broers en zussen

Zelfvertrouwen stimuleren

Mijn kind luistert niet!

Alle gevoelens accepteren

Omgaan met driftbuien

10 manieren om kinderen te (bege)leiden zonder straf! Hoe dan?

Emotional Homework bij grensoverschrijdend gedrag