Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Alternatieven voor straf ook bij tieners?

We horen vaak dat ouders het stappenplan alternatieven voor straf moeilijk vinden om toe te passen bij tieners. Echter juist bij tieners werkt het stappenplan omdat ze heel duidelijk de natuurlijke consequenties ervaren van hun eigen gedrag. In de volgende situatie wordt duidelijk hoe dat werkt:

Justin werkt op zaterdag bij een supermarkt. Hij komt moeilijk uit bed en is vaak te laat. Zal zijn baas reageren als hij voor de tweede keer te laat komt met: “Hè, wat vervelend, ja ik begrijp dat je moeilijk uit je bed kan komen, nou dan begin jij toch gewoon een half uurtje later?” Waar wij als ouders nog wel eens geneigd zijn om een hand over ons hart te strijken of toch te zwichten, zal Justin veel eerder de volgende reactie krijgen van zijn baas:

De baas zal ‘not amused’ zijn en dit uiten in een verantwoorde zin als: “Zo, ik zag je vandaag om 9.00 binnenkomen! Dat moet niet te vaak gebeuren he?”
(Dit is stap 1: Uit je gevoelens zonder persoonlijk aan te vallen)

“Ik verwacht dat je je houdt aan de tijden voor zaterdagkrachten en dat is 8.30 aanwezig.”
(stap 2: Geef je verwachtingen aan)

“Voortaan ben je op tijd.”
(stap 3: Vertel hoe hij zich kan/moet verbeteren)

“Dit zijn je keuzes:
1. “Of je komt op tijd.”
2. ”Of je zoekt een baan die meer bij jouw slaapritme past.”
(stap 4: Geef een keuze)

Als Justin opnieuw te laat komt…

Zijn baas zal in zijn proeftijd verzoeken een andere baan te vinden die beter bij zijn slaapritme vast. Hij wordt ontslagen.
(stap 5. Ga over tot actie)

Het stappenplan alternatieven voor straf ofwel het ervaren van natuurlijke consequenties is de beste voorbereiding op de maatschappij.