Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Waarom het erkennen van de gevoelens van je peuter zo belangrijk is

 

Als je ons al een beetje kent of volgt, weet je dat we naast stapsgewijze begeleiding om driftbuien te beteugelen, ook veel over gevoelens praten.

Bij een driftbui raden we zinnetjes aan zoals:
• Je bent gefrustreerd omdat je de blauwe beker wilde en niet de rode. Het is oké om je zo te voelen.
• Je bent verdrietig omdat we niet naar oma kunnen. Het is oké om je verdrietig te voelen.
• Je bent teleurgesteld omdat jij ook naar zwemles wilt net als je broer, het is oké als je je zo voelt.

Misschien denk je op een gegeven moment: ‘Wat hebben jullie toch met gevoelens? Ik wil gewoon het gedrag van mijn peuter aanpakken.’ Veel van dit gevoelens gedoe lijkt wat zweverig.

Dat snappen we. Veel van ons, waaronder wijzelf, zijn opgegroeid in een huis waar sommige gevoelens ‘goed’ en andere ‘slecht’ waren. Er werd niet veel over gepraat.

Dus het is begrijpelijk dat je denkt: ‘Dit klinkt als zweverige onzin.’

Stay tuned, want nu komt het:
Het erkennen en accepteren van je peuters gevoelens is cruciaal om driftbuien te verminderen. Laat dat even bezinken. Gevoelens erkennen helpt tegen driftbuien. Je peuter laten zien dat je luistert en begrijpt is de sleutel om een woede-uitbarsting te kalmeren. Door jouw hulp leert je peuter zijn emoties te benoemen en ermee om te gaan. Door simpelweg hun gevoelens te benoemen, help je je kind om zich emotioneel te ontwikkelen. Onderzoek toont ook aan dat dit kinderen psychologisch sterker maakt. Dus het is niet zomaar een mening; het is wetenschap.

Focussen op gevoelens leidt niet tot slecht gedrag
Want je bevestigt het gevoel, niet het gedrag. Je kind mag zijn gevoelens hebben, maar er zijn duidelijke grenzen. Bijvoorbeeld: • Je bent boos omdat je zusje je speelgoed heeft gepakt. Het is oké om boos te zijn. Het is niet oké om te slaan. • Je bent nerveus voor school. Dat mag. Maar het is niet oké om je rugzak te gooien.

Dagelijkse gevoelens check-in
Het is net zo belangrijk om met je peuter over gevoelens te praten buiten driftbuien om. Onze dagelijkse gevoelens check-in kan je daarbij helpen. Het is simpel. Stel je peuter drie vragen:

  • Waar werd je vandaag blij van?
  • Waar werd je verdrietig van?
  • Waar kijk je naar uit morgen?

Het kan in het begin even wennen zijn, maar het zal je kind helpen om beter met emoties om te gaan.

Je kunt hiermee al beginnen als je kind twee jaar is. Die jongere peuters begrijpen al veel.

Jouw gevoelens doen er ook toe Onze cursus Communiceren met kinderen gaat niet alleen over je peuter, maar ook over jou. We geloven in liefdevol opvoeden zonder schaamte, schuld of onrealistische verwachtingen. Met onze tools word je de ouder die je wilt zijn.