Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Betere communicatie met je kind? Stel specifiekere vragen

We hebben allemaal wel eens dat gesprek met onze kinderen gehad: “Wat heb je vandaag gedaan?” “Niks.” Of we krijgen een vaag antwoord als we vragen: “Wat vond je het leukst om te doen vandaag?” Deze oppervlakkige gesprekken kunnen frustrerend zijn, omdat we meer willen weten over de wereld van onze kinderen. Maar waarom krijgen we deze onbevredigende antwoorden?

De reden is simpel: de vragen die we stellen zijn te algemeen en niet boeiend genoeg voor kinderen om echt in gesprek te raken. Kinderen hebben een andere manier van denken dan volwassenen. Ze zijn vaak nog niet in staat om hun dag in algemene termen te overzien en erover te reflecteren. Ze leven in het moment en kunnen zich daarom beter op specifieke situaties concentreren.

Stel de Juiste Vragen

Om tot betekenisvolle gesprekken met je kind te komen, is het belangrijk om specifieke, open, creatieve en kindvriendelijke vragen te stellen. Houd de volgende vier principes in je achterhoofd:

  1. Specifiek: Stel vragen over specifieke gebeurtenissen of momenten. In plaats van te vragen wat ze de hele dag hebben gedaan, vraag je bijvoorbeeld: “Wat gebeurde er vandaag wat je grappig vond en waardoor je moest lachen?”
  2. Open: Stel open vragen die je kind aanmoedigen om in detail te antwoorden. Bijvoorbeeld: “Als je zelf je speelmaatje zou mogen kiezen, wie zou je dan kiezen? En waarom?”
  3. Creatief: Gebruik je fantasie en die van je kind om boeiende vragen te stellen. Bijvoorbeeld: “Als je voor een dag ergens heel goed in zou zijn, als een expert, wat zou dat dan zijn?”
  4. Kindvriendelijk: Stel vragen op een manier die past bij de leeftijd en de belevingswereld van je kind.

Door deze principes te gebruiken bij het stellen van vragen, kun je echt in gesprek raken met je kind. Je krijgt meer inzicht in hun gedachten, gevoelens en ervaringen. Het versterkt ook de band tussen jou en je kind, omdat ze zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in wat ze te vertellen hebben.

Bekijk voor meer tips en tricks de Howtotalk-training op Everge en ga gelijk aan de slag met de vaardigheden, oefenvragen of luister de podcasts!!