Nieuw Howtoplay speelgoedboxen. Bestel ze nu op howtoplay.eu

Zes tips om contact te leggen met je kleintje dat nog niet praat

Het voelt misschien wat ongemakkelijk, een gesprek aangaan met je kleintje dat nog niet praat. Maar zet dat gevoel opzij! Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat hoe meer woorden je baby hoort, hoe beter het is voor zijn of haar intelligentie. In de eerste levensmaanden is jouw baby voortdurend aan het afstemmen op de tonen, ritmes en patronen in jouw spraak. Je kleintje begrijpt misschien de betekenis van je woorden nog niet, maar zijn of haar breintje is druk bezig om de wereld van taal te ontdekken.

Ik wil je graag een aantal tips geven om een gesprekje met je baby te starten:

  1. Laat boeken leven

Neem je kleine schat lekker op schoot, zoals je in het plaatje hierboven ziet. Als je kleintje jouw gezicht kan zien terwijl je voorleest, dan maakt dat het verhaal alleen maar boeiender. Deze houding biedt ook een heerlijk knus en veilig gevoel voor je baby.

  1. Ontdek jullie huis

Zodra je merkt dat je baby alert is, draag hem of haar met het gezicht naar voren in een draagzak, of met het hoofdje opzij in een draagdoek. Ga samen op ontdekkingsreis door het huis en vertel wat je allemaal ziet en voelt. Deze ‘huisverkenningen’ zullen vast en zeker een hit worden in het eerste jaar.

  1. Vertel over jouw wereld

Vertel je baby over de wereld om je heen terwijl je je beweegt in en rond het huis. Vertel over de lekkere appels die je koopt tijdens het winkelen of over de fluitende vogels in de tuin. Probeer altijd oogcontact te maken tijdens het praten.

  1. ‘Klets’ gezellig terug

Hoor je je baby brabbelen of kirren? Klets dan gezellig terug. Uit onderzoek blijkt dat deze wederkerige ‘gesprekjes’ net zo belangrijk zijn, of zelfs belangrijker, dan het aantal woorden dat je baby hoort.

  1. Zing een liedje

Zing rustig voor je baby, ook al denk je dat je geen nachtegaal bent. Jouw baby geniet ervan, gewoon omdat het jouw stem is. Baby’s reageren vaak enthousiaster op zingen dan op praten.

  1. Gebruik een hoge, melodieuze stem

Je kent het wel, die typische babypraat. Het is helemaal niet vreemd om dat te gebruiken. Sterker nog, baby’s zijn geprogrammeerd om te reageren op hogere tonen en ze vinden het heerlijk als je woorden wat langer aanhoudt.

Onthoud: ook al praat je kleintje nog niet, hij of zij is heel hard aan het leren en jouw stem is daarbij een cruciaal hulpmiddel. Dus praat, zing en klets er lekker op los!