Howtotalk vind je nu op Everge: Hét platform voor bewust opvoeden

Van de driftkikker verlost

Het was echt niet voor niets dat we afgelopen zomer een coach van het consultatiebureau over de vloer hadden. Wij hadden een jochie van bijna drie in huis, dat in een driftbui heftig schreeuwde en erop sloeg als het hem niet zinde. Het was voor mij duidelijk dat wij iets moesten veranderen. We kregen een aantal adviezen, waaronder positieve aandacht geven, de strafkruk en de time-out. We volgden de adviezen op en er kwam inderdaad een positieve verandering op gang. We hadden de strafkruk bijna niet nodig, want Jip gehoorzaamde ons al bij de eerste waarschuwing. Mooi, of niet? Ik vond van niet. Van het woord ‘gehoorzamen’ kreeg ik de kriebels. Alsof wij de baas zijn en hij de ondergeschikte.

In september stapte ik van de strafkrukmethode af zonder dat ik echt praktische alternatieven had. Jip viel terug in zijn oude gedrag. Af en toe was er geen land mee te bezeilen. Terwijl ik met mijn armen in de lucht stond om Mirre (toen net 1) op veilige afstand van hem te houden, schreeuwde ik tegen hem dat hij op moest houden met slaan. Het leek uit de hand te lopen, maar ik wilde niet terug naar de strafkruk.

Door er met anderen over te praten, kwam ik in aanraking met Howtotalk. Een praktische methode die mijn partner en mij leerde om ons werkelijk in te leven in de situatie van Jip: bedenken waarom hij boos wordt en dat met hem delen. Zeggen dat hij boos mag zijn, maar dat we dat met woorden zeggen en niet met vuisten. In de cursus die ik vervolgens volgde werd aandacht besteed aan het bevrijden van rollen. Ineens zag ik dat wij ervoor zorgden dat Jip agressief gedrag vertoonde. Hij had van ons de stempel gekregen van agressief en driftig. Door die stempel verwachtten wij dat gedrag van hem en dus liet Jip dat ook zien (self-fulfilling prophecy). Wij waren de aangewezen personen om hem uit die rol te bevrijden.

Ik mag wel zeggen dat wij het afgelopen half jaar kei en keihard gewerkt hebben om dat voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt. Naast het inleven, hebben we ’s avonds naast zijn bedje gezeten en zonder oordelen gesprekken gehad over hoe we hem konden helpen om zijn woede te beheersen. We hebben daar afspraken over gemaakt.
We hebben elke keer als we de lieve, zachte kant van Jip zagen die benoemd. “Wat ben je lief voor Mirre. Ik denk dat ze het heel fijn vindt dat je haar knuffel komt brengen.” Als het duidelijk was, dat hij zich beheerste benoemden we dat ook. “Joh Jip, wat knap dat je jezelf rustig houdt. Ik kon zien dat je zo boos was, dat je eigenlijk wilde slaan, maar dat deed je niet. Dat heet zelfbeheersing en dat is een mooie eigenschap.” We vertelden andere mensen in Jips bijzijn hoe lief hij is, of hoe goed hij met zijn boosheid om kan gaan.

Daarnaast was het voor mij zaak om minder te schreeuwen. Ik moest mezelf ook beheersen om tegen Jip te kunnen zeggen dat ik ook niet schreeuwde of sloeg. Ik zei hem dan wat ik wel deed. “Mama, is nu heel boos. Ik loop eventjes weg,” zei ik dan bijvoorbeeld. Alle technieken die we aangereikt kregen hebben we toegepast.

Het moeilijkste was denk ik nog om hem niet als driftig te zien, niet te denken “daar gaan we weer!”, maar elke situatie onbevooroordeeld in gaan. In ruil voor het harde werken, hebben we een heerlijk jochie teruggekregen. Als hij boos is, kan ik tegenwoordig rustig blijven. Zonder oordeel kan ik hem tegemoet treden. Ik heb geleerd om hem als een prachtig mensenkind te zien dat een keertje boos is. Mag het? Mocht het nodig zijn, dan begeleid ik hem in zijn boosheid. Ik heb vertrouwen in zijn zelfbeheersing gekregen en dat voelt hij.

Maartje Hazebroek was tot 2017 blogger op eenmoederdiedeelt.nl en cursist van de basistraining Howtotalk Effectief communiceren met kinderen.Moeder van twee kinderen, Mirre (1) en Jip (3). Maartje gelooft dat meer openheid rondom opvoeden, helpend is voor jezelf en je kinderen. Ze blogt over opvoeden zonder straf.

www.eenmoederdiedeelt.nl

Dit vind je wellicht ook interessant

Ruzie tussen broers en zussen

Veilig social media gebruiken

‘Ik verveel me! Er is echt helemaal NIKS te doen…’

10 tips om het gezellig te houden aan tafel

Schermtijd: 5 tips om ermee te dealen

In plaats van STRAF

Baas over eigen lijf. Zo leg je dat uit