Kinderen van 12 tot 18
Niets zo moeilijk als communiceren met tieners. Wat voor hen vanzelfsprekend en belangrijk is,
lijkt voor jou abracadabra en is vaak volstrekt onacceptabel. Met de Howtotalk-methode creëer je wederzijds begrip en leg je de basis voor een volwaardige relatie als volwassenen.
Voor wie
Voor jou én je tiener
Voor alle ouders of opvoeders van tieners. Dus ook voor leerkrachten, sporttrainers, huiswerkbegeleiders of coaches. En van pre- tot post-tiener. Ieder kind doorloopt deze fase op zijn eigen manier. Van te voren kun je nooit voorspellen wanneer het begint en hoe hevig het zal zijn, maar 1 ding is zeker: de omgang met een tiener is soms pittig.
Coachende communicatie
Communicatie met onze tieners is belangrijker dan ooit. Zo veel keuzes, zo veel nieuwe technologieën en zo veel vrienden – online en offline. De coachende wijze van communiceren van de Howtotalk-methode past helemaal bij deze tijd waarin onze tieners opgroeien tot volwassenen. In de tienertijd wordt de footprint gelegd voor de manier van communiceren met anderen, gebaseerd op de communicatie met jou als ouder.
Achtergrond
Praten met tieners
Tieners: ze hebben het stempel van moeilijk, opstandig of lui. Nog voor de tienertijd zich aandient, maken veel ouders zich al zorgen over deze periode. Misschien herken je dit. Of misschien zit je er al middenin.
Maar hoe communiceren wij eigenlijk met onze tieners? Hoe reageren we bijvoorbeeld op hun ongevraagde en ongezouten meningen, hun niet-uitgevoerde taken, hun rondslingerende kleding, hun niet-opgeruimde sporttassen?
Negatieve spiraal
Zonder het ons helemaal te realiseren, creëren wij zelf een negatieve spiraal. Enkele voorbeelden:
- ‘Nee hè, je gaat me toch niet vertellen dat je je ov-kaart wéér kwijt bent?’ (BESCHULDIGEN)
- ‘Ik wil dat je nú die zwijnenstal opruimt!’ (BEVELEN)
- ‘Waarom studeer jij niet voor je proefwerkweek? En wel de hele middag voor de tv? Lekker handig met nog vijf toetsen te gaan!’ (VERWIJTEN/SARCASME)
- ‘Ja, je kunt ook veel beter direct beginnen aan je huiswerk als je thuiskomt en niet eerst uren Netflix kijken.’ (ONGEVRAAGD ADVISEREN)
- ‘Nou vraag ik je één ding en zelfs dat is te veel voor mevrouw.’ (SLACHTOFFER SPELEN)
Of je het nu bewust of onbewust doet, tieners zijn uiterst gevoelig en reageren doorgaans negatief op bovengenoemde communicatiemiddelen. Je krijgt het tegenovergestelde effect van wat je hoopt. Meer weerstand, dichtslaande deuren, chagrijnige gezichten, gemopper en discussies. Hoe harder jij probeert, hoe geslotener je tiener lijkt te worden.
Maak zelf het verschil
Juist de manier waarop we onze tienerkinderen aanspreken, maakt het verschil. Het gebruik van de vaardigheden vormt de basis hiervoor. Creëer meer harmonie en wederzijds respect, zoek samen naar oplossingen, geef advies op zo’n manier dat ze je advies ook echt serieus nemen. Communicatie is de sleutel tot echt contact, juist bij tieners.
Effecten
Wederzijds vertrouwen en respect
De Howtotalk-methode zorgt voor wederzijds vertrouwen. Juist omdat jij je vertrouwen meer uit en je kind bewuster loslaat – uiteraard met duidelijke regels en grenzen. Dit versterkt jullie band en de sfeer wordt harmonieuzer.
Doordat je het gesprek over communicatie an sich opent, zal zelfs een gesloten tiener zich meer naar je openstellen. En dan vooral door de manier waarop jij nu met hem of haar communiceert. Je tiener voelt zich gehoord, begrepen en bovenal gerespecteerd.
Boemerangeffect
Veel van wat je tegen kinderen zegt, krijg je vroeg of laat teruggekaatst. Tieners zijn hier – nog veel meer dan kinderen in de basisschoolleeftijd – heer en meester in. Dit boemerangeffect voorkom je niet, dus wees er daarom goed op voorbereid. Met jouw nieuwe manier van communiceren houd je de gesprekken gezellig én constructief.
Tips
Stap in de schoenen van jouw kind.
Ga in gedachten terug naar jouw tienertijd en probeer je te herinneren hoe er op jou werd gereageerd als je je kamer niet had opgeruimd, je huiswerk niet had gedaan, te lang tv keek of als je te laat thuiskwam na het uitgaan. Hoe heb je dat ervaren? Hoe had je gewild dat er op je was gereageerd?
Haal de persoonlijke angel eruit in de benadering van je tiener.
Breng de boodschap over zonder een beschuldigende toon. Dus in plaats van het verwijtende: ‘Wie heeft de yoghurt niet teruggezet?’ zeg je informatief: ‘Yoghurt bederft als het buiten de koelkast staat.’
Geef informatie.
Informatie is makkelijker te accepteren dan een beschuldiging. Bij het krijgen van informatie kan je puber zelf wel bedenken wat er moet gebeuren. Het zal dan ook eerder gebeuren dan wanneer je een verwijt maakt dat het niet gebeurd is. Vervang het verwijtende ‘waarom heb je nou weer die natte sportspullen in je tas laten zitten?’ door het neutrale ‘natte sportspullen gaan stinken in een tas en er ontstaan schimmelvlekken op de kleren.’
Howtotalk-ervaringsdeskundigen
Lotte, moeder van tienerzoon van 16
‘Ik leefde met een oester in huis. Mijn zoon was zo gesloten; ik hoorde nooit iets, wat ik ook vroeg. Door deze training te volgen, stap voor stap mijn communicatie te veranderen (dat ging wel regelmatig gepaard met de opmerking: ‘mam, doe even normaal!’) en vooral stug vol te houden, heb ik nu – 3 maanden verder – een andere tiener in huis. We hebben weer contact.’
Boek & training
Bestel het boek
Problemen met tieners, iedereen kan zich er wel iets bij voorstellen. En als je eenmaal zelf tieners hebt, blijkt de opvoeding vaak nog ingewikkelder dan dat je dacht. Een goede relatie valt of staat met goede communicatie.
Maak een start met de vaardigheden van How2talk2kids en bestel het boek “Effectief communiceren met kinderen” om de 6 bouwstenen onder de knie te krijgen. Ga stap voor stap aan de slag om jullie relatie te verbeteren en te verdiepen. De vaardigheden helpen je dit te bewerkstelligen. Je tiener voelt zich gehoord en begrepen.