Omgaan met driftbuien

We maken het allemaal weleens mee. Je kind ligt – bijvoorbeeld – krijsend met een pot Nutella in de armen op de vloer van de supermarkt. En dan de taak aan jou als ouder om daar maar relaxed mee om te gaan. De driftbui: niet leuk voor je kind, maar zeker ook niet voor jou! 

Herkenbaar? 

Ben je zelf wel eens ontploft na een frustrerende ervaring? Vast. Bijvoorbeeld wanneer je dagen had gewerkt aan dat project, waarna het opeens *poef* verdwenen was van je computer. Of je stond uren met liefde in de keuken, waarna de maaltijd stilletjes in de oven verbrandde. Of wie weet liet je een volle tas met vers gescoorde kledingstukken in de trein staan. Dan baal je. En hoe! 

De ontwikkeling van je kind 

Voor een kind werkt het eigenlijk net zo, na een frustrerende ervaring baalt hij enorm. Als je kind nog geen zes jaar oud is, moet hij nog leren om zijn emoties en lichaam te sturen en binnen de lijntjes te communiceren als het allemaal niet gaat zoals hij wil. Daarom schreeuwt en huilt hij als hij boos is – driftbuien horen dus gewoon bij de ontwikkeling van je kind. 

Wat helpt? 

Als je kind een driftbui heeft is het niet het moment om hem op zijn plek te zetten, vragen te stellen, of te straffen. Wat helpt dan wel? 

  • Blijf kalm, dan wordt hij dat ook. Blijf in de buurt. Geef hem een knuffel of een aai over zijn rug als hij daar behoefte aan heeft. 
  • Begeleid je kind in het uiten van zijn gevoel. Geef hem de tijd die hij nodig heeft en accepteer het gevoel. Dat betekent nog niet dat je zijn gedrag goedkeurt. 
  • Hou het veilig. ‘Ik kan niet toestaan dat je Eva slaat. Laat eens zien hoe boos je bent door te stampen op de grond!’ Neem je kind eventueel mee naar een rustige plek als dat nodig is. 

Met deze tips sta je je kind bij in zijn hevige emotie, én help je om de rust te doen wederkeren! 

Dit vind je wellicht ook interessant

demo

Ruzie tussen broers en zussen

Geen categorie

Bedtijd rekken, zo beperk je het

Kinderen

Alle gevoelens accepteren