Bedtijd rekken, zo beperk je het

Nog een keer naar de wc, nog een verhaaltje, nog een glaasje water, een laatste knuffel… Bedtijd rekken is in veel gezinnen eerder regel dan uitzondering. Maar waarom doen kinderen dat eigenlijk? Wij hebben een idee:  fear of missing out. Je kind wil erbij horen, onderdeel zijn van de  actie en (de rest van) het gezin. Doodnormaal dus, maar op zijn tijd wel een beetje… vermoeiend. Hoe hou je het gerek binnen de perken? 
 

> Probeer 100% aanwezig te zijn 
 
Voor peuters duurt het bedtijdritueel ongeveer een uur, voor kinderen op de basisschool een half uur. Probeer er tijdens dit (halve) uur ook echt te zijn voor je kind. Het is verleidelijk om bijvoorbeeld meteen even de was te 
doen, als je toch boven bent. Of om op je telefoon te kijken terwijl je kind zijn pyjama aantrekt. Maar als je er niet helemaal bij bent, is de kans groot dat je kind om meer aandacht gaat vragen. 
 
> Wees duidelijk… 
 
Is je kind inderdaad bang om iets te missen, erken dat dan. ‘Het is ook lastig om te gaan slapen als je broer nog even beneden mag blijven.’ Maar wees ook duidelijk: ‘Het is nu bedtijd voor jou. En voor mij is het mama/papa-tijd.’ Hoe duidelijker en consequenter het slaapritme is, hoe makkelijker het voor je kind is om in bed te blijven.  
 
> …en blijf duidelijk 
 
Komt je kind toch uit bed? Begeleid hem rustig terug naar bed zonder uitleg. Maak ook zo weinig mogelijk oogcontact. Blijft je kind zeuren? Leg uit dat je morgen weer tijd voor hem hebt. Besteed er zo min mogelijk  
woorden aan. 
 
> Samen brainstormen 
 
Blijft je kind ’s avonds uit bed komen? Ga dan problem solven, ofwel samen brainstormen over een oplossing. Doe dat niet rond bedtijd, maar bespreek het op een ander, speciaal gekozen moment. Leg je kind uit dat zijn hoofd en lijf moeten uitrusten en dat slaap daarom zo belangrijk is. Zoek samen naar een oplossing en laat je kind input geven. Dit kun je ook met heel kleine kinderen al doen. Wat kan helpen? Een nachtlampje of een knuffeltje?  
 
> Zorg voor een veilig gevoel 
 
Sommige kinderen vinden het spannend om alleen in hun bed te liggen. Ze voelen zich onthecht of onveilig. Vooral bij peuters kan plotseling het bewustzijn ontstaan dat ze helemaal alleen in een donker kamertje liggen. Een veilig gevoel is essentieel om je te kunnen overgeven aan de slaap.  

Zet daarom eventueel een foto van papa of mama naast het bed, of geef je kind een speciaal slaapknuffeltje. Doe een lichtje aan op de gang en laat je kind weten dat je in de buurt blijft.  
 
> De schuivende stoel 
 
Wil je je kind helpen zelfstandig in slaap te komen, ga dan liever niet naast hem liggen. De leegte is dan groot als je vertrekt. Zet liever een stoel naast het bed, en schuif die elke dag een stukje verder van het bed. Na  
een paar weken zit je op de gang met de deur open. Ook een fijn gevoel voor je kind: als je nog even aan het rommelen bent op de achtergrond, bijvoorbeeld met de was. Je kind hoort en voelt zo je nabijheid, en dan wordt inslapen een stuk makkelijker.  

Dit vind je wellicht ook interessant

demo

Ruzie tussen broers en zussen

Peuters

Omgaan met driftbuien

Kinderen

Alle gevoelens accepteren