Howto Toolkit voor Peuters
Lees deze drie handige artikelen
Hoe ga je om met driftbuien?
Omgaan met driftbuien in 3 stappen: Van chaos naar rust
Misschien herken je dit: je kind krijgt een driftbui omdat je precies die banaan gaf die je peuter je vroeg. Of ze worden boos omdat ze de ‘verkeerde’ blauwe beker krijgen, terwijl er maar één is.
Hoe onvoorspelbaar ze ook lijken, driftbuien zijn volkomen normaal. Sterker nog, ze zijn compleet gezond – en betekenen dat de ontwikkeling van je kind precies op koers ligt. Hun brein heeft de netwerken die hen helpen emoties te beheersen en zichzelf met taal uit te drukken nog niet ontwikkeld, vandaar de uitbarstingen. Maar no worries, we’ve been there! We weten dat dit helpt én het is wetenschappelijk onderbouwd.
De effectieve manier om hiermee om te gaan, gaat verder dan simpelweg toegeven of wachten tot het overgaat. Drie eenvoudige stappen die de intensiteit van de driftbuien van je peuter verminderen en jou het vertrouwen geven om elke situatie aan te kunnen.
Stap 1 Accepteer emoties
‘Ik zie dat je verdrietig bent over de blauwe beker’
Probeer niet uit te vogelen waarom ze een driftbui hebben, focus op het accepteren van de emoties die het voeden. Het erkennen van het gevoel heeft een kalmerend effect, je kind voelt zich gezien en gehoord.
Stap 2 Stel grenzen
‘Het is oké om verdrietig te zijn. We gaan nu geen andere beker pakken’
Nadat je de emoties hebt erkend, is het tijd om de regel te benoemen, de grenzen aan te geven en die te herhalen. Consistentie in regels en grenzen helpt je kind om te gaan met teleurstelling.
Stap 3 Geef een keuze
‘Wil je bij je drinken een banaan of een appel?’
Kinderen horen vaak ‘nee’. Het benadrukken van een ‘ja’ of een keuze helpt frustratie te verminderen. Bied je kind een keuze aan waarbij ze enige controle hebben. ‘Wil je bij het drinken een banaan of een appel?’ Wil je na het eten op de schommel of in de zandbak?
Door deze stappen te volgen, verminder je de duur en frequentie van driftbuien. Je voelt je sterker en rustiger in het moment, in plaats van te reageren uit frustratie.
Shift tussen de stappen bij epische driftbui
Is er sprake van een epische driftbui dan moet de boosheid er eerst op een veilige manier uit. Help je kind te kalmeren. Blijf bij stap 1 en 2 totdat de grote emoties eruit zijn. De emoties van een peuter gaan snel, als het er eenmaal uit is helpt stap 3 om weer verder te gaan en is het soms zo weer over.
Hoe herstel je de band met je peuter na een uitbarsting?
Oké, dus je bent compleet uit je slof geschoten tegen je peuter. En nu?
Het is compleet menselijk om je geduld te verliezen en uit te vallen.
We’ve been there. Belangrijk is hoe je de band herstelt, én hoe je leert omgaan met je eigen frustratie: je eigen innerlijke kind.
Er is iets dat niemand je vertelt over ouderschap: het is ongelofelijk moeilijk.
En nog iets dat niemand je vertelt: je kind wordt geboren met een aangeboren talent om precies jouw knoppen in te drukken. Oh zeker, ze doen het niet meteen. Ze zijn te druk bezig je te betoveren met hun babygeur (we hebben jullie door baby’s!)
En het derde ding dat niemand je vertelt? Soms, ondanks al onze beste inspanningen om de kalme, zelfverzekerde ouder te zijn die we willen zijn, verliezen we gewoon ons geduld. Ca Ja, we zeggen het maar. Soms is de stress te veel. Soms is de druk te hoog. Soms kun je het eindeloze gezeur, de constante verzoeken en het totale gebrek aan respect voor je persoonlijke ruimte niet meer aan. En in plaats van diep adem te halen of jezelf even de tijd te geven om te kalmeren, verlies je gewoon je geduld.
Het gebeurt – en ja, het gebeurt bij ons allemaal. Ugh, die momenten zijn echt vreselijk. Niet alleen ben je complet door het lint gegaan, maar je hebt het ook nog eens afgereageerd op je kind. En nu voel je je schuldig en schaam je je voor je uitbarsting. Het houdt je de hele nacht wakker.
Lieve ouder, we voelen met je mee, want we zijn net als jij. Ook wij verliezen soms ons geduld. We bereiken het eind van ons latijn, voelen woede en schreeuwen soms tegen onze kinderen. Weet je waarom? Omdat we menselijk zijn. En jij ook.
Je geduld verliezen gebeurt. En als het gebeurt, is het makkelijk om te denken dat alles verloren is. Maar dat is niet zo. Je kunt je relatie met je peuter herstellen, en het is sneller en makkelijker dan je denkt.
Wat kun je doen als je bent uitgevallen tegen je peuter?
Stap 1: Begin met sorry
‘Het spijt me dat ik vandaag tegen je heb geschreeuwd.’
Het zeggen van ‘sorry’ tegen je peuter doet meer dan alleen de relatie herstellen; het laat je peuter ook zien hoe het eruit ziet om verantwoordelijkheid te nemen voor iemands gedrag
Stap 2: Vertel het verhaal
‘Ik voelde me gefrustreerd en daarom schreeuwde ik.’
Het vertellen van het verhaal betekent eenvoudigweg het verbinden van je gevoelens met je acties. Onthoud, we leren onze kinderen dat alle gevoelens oké zijn, en deze waarheid geldt ook voor jou! Houd het simpel
Stap 3: Erken de gevoelens
‘Je voelde je waarschijnlijk verdrietig toen ik tegen je schreeuwde.’
Zoveel van het ouderschap draait om het verbinden van de puntjes voor de snel ontwikkelende hersenen van je peuter en hen taal geven voor gevoelens die ze nog niet kunnen benoemen
Stap 4: Bevestig je liefde
‘Ik hou zo veel van je.’
Peuters hebben veiligheid nodig. En in afwezigheid van veiligheid voelen ze zich angstig en onzeker, wat kan leiden tot een hele reeks ongewenst gedrag. Het is dus logisch om ruimte te maken in je verontschuldiging om hen te verzekeren van je onvoorwaardelijke liefde
Stap 5: Leer de copingvaardigheid
‘De volgende keer dat ik me gefrustreerd voel, ga ik drie keer diep ademhalen.’
Rond je verontschuldiging af door te praten over hoe je de dingen anders zult aanpakken de volgende keer dat je deze gevoelens hebt. Wat kan helpen is een glas water drinken, even weglopen uit de situatie en rustig diep in- en uitademen. Kalmeer je zenuwstelsel.
We kunnen niet beloven dat je nooit meer je geduld zult verliezen, maar we kunnen je wel beloven dat dit scenario om sorry te zeggen je helpt om de juiste stappen te zetten naar het herstellen van de band met je peuter.
Leer je kind om te gaan met zijn emoties
Als ouder wil je je kind helpen om gezond en veerkrachtig op te groeien. Een belangrijk onderdeel hiervan is het leren omgaan met emoties. Jonge kinderen kunnen overweldigd raken door hun gevoelens omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Wat voor ons volwassenen een kleine teleurstelling is, kan voor hen aanvoelen als een levensbedreigende situatie. Gelukkig kunnen we onze kinderen helpen om hier beter mee om te gaan.
De kalmeerplek: Een veilige haven
Een kalmeerplek is een prachtige toevoeging voor je kind om te leren omgaan met heftige gevoelens. Het is een knus hoekje waar je samen met je kind leest over gevoelens, deze leert benoemen en manieren bespreekt om ermee om te gaan. Na verloop van tijd zal je kind deze plek zelf opzoeken om tot rust te komen of te ontprikkelen.
Hoe richt je een kalmeerplek in?
Om een effectieve kalmeerplek te creëren, kun je deze elementen toevoegen:
- Een zachte, comfortabele stoel of een knusse deken
- Een knuffel of troostobject om te knuffelen
- Een gevoelsthermometer of emotieposter
- Teken- en knutselmateriaal
- Stressballetjes of klei om in te knijpen
- Boeken over emoties
- Een mandje met zachte voorwerpen zoals opgerolde sokken
- Kussens om in te duwen of op te slaan
Het juiste moment kiezen
Timing is cruciaal bij het aanleren van emotieregulatie. Probeer niet om nieuwe vaardigheden aan te leren tijdens een driftbui – dit werkt averechts en maakt jullie beiden alleen maar gefrustreerder. Wacht tot je kind weer rustig is. Dit kunnen kostbare momenten zijn, ook al duren ze maar kort.
Stappenplan voor het aanleren van copingvaardigheden
- Wacht op het juiste moment – Kies een rustig moment, bijvoorbeeld voor het slapengaan, om terug te kijken op gebeurtenissen van die dag.
- Benoem de gevoelens – Beschrijf de situatie en de emoties die je kind ervaarde: “Ik zag dat je heel boos werd toen je zusje je brandweerauto pakte.”
- Verken alternatieven – Brainstorm samen over andere manieren om met de situatie om te gaan. Door je kind hierbij te betrekken, geef je het de regie die het nodig heeft.
- Oefen samen – Als je kind bijvoorbeeld voorstelt om hulp te vragen, oefen dan samen hoe dat eruit zou kunnen zien.
Verschillende copingvaardigheden
Niet elk kind heeft dezelfde voorkeur voor het uiten van emoties. Sommige kinderen willen tekenen als ze boos zijn, anderen hebben meer baat bij fysieke activiteiten zoals in een kussen slaan. Het is belangrijk om samen met je kind te ontdekken welke strategieën het beste werken.
Tips voor succes
- Blijf bij je kind tijdens het gebruik van de kalmeerplek. Je bent er om samen te reguleren en aanwezig te zijn bij de grote emoties.
- Geef je kind de ruimte als het daar om vraagt, maar laat weten dat je in de buurt bent.
- Stuur je kind nooit naar de kalmeerplek als straf – het moet een veilige, positieve plek blijven.
- Heb realistische verwachtingen: het kost tijd voordat je kind de nieuwe vaardigheden onder de knie heeft.
- Wees consequent en blijf de vaardigheden oefenen, ook als je niet direct resultaat ziet.
Hulpmiddelen
De Gevoelens Toolbox is speciaal ontworpen om kinderen te helpen hun emoties te begrijpen, benoemen en ermee om te gaan. Deze prachtige set biedt waardevolle hulpmiddelen waarmee je kind op een speelse manier leert over emoties.
Meer lezen? Lees How2talk2kids Effectief communiceren met kinderen